X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Alexandru Danci: "Pandemia este timpul încercărilor și un material uriaș pentru a face concluzii”

29 mar. 2021,, 19:19   Interviuri
31846 8

Alexandru Danci este un cunoscut chirurg endoscopist din țara noastră, medic de categorie superioară, doctor în medicină, persoană cu o vastă experiență practică. El nu doar știe din interior cum se simt medicii care salvează oamenii de covid, dar se află și el în prima linie în această luptă pentru viața oamenilor. Răspunzînd la întrebările site-ului Noi.md, dl Danci a fost foarte sincer și direct. Dar, probabil, el are dreptul să facă acest lucru.

-Republica Moldova de un an luptă cu pandemia. Cu ce asociază medici acest an și care au fost cele mai mari greutăți cu care s-au confruntat în această perioadă?

-Eu aș spune că țara nu luptă, dar trăiește în condițiile pandemiei. A lupta, în opinia mea, este a depune eforturi direcționate, a mobiliza resurse, a le distribui rațional, a conduce instituțiile de profil. Și toate acestea sub controlul și responsabilitatea conducerii statului. Dacă vedeți acest lucru în jur, considerați că este o luptă.

Nu cred că voi putea răspunde pentru toți colegii mei, dar nu aș greși dacă aș spune că anul se asociază cu aflarea într-o lume absolut diferită. O lume în care există o mulțime de descoperiri noi despre structura societății, în care multor oameni le-a fost distrusă viziunea despre profesia aleasă, unde, se pare că relațiile pot atinge puncte extreme de la încredere la dispreț pentru medici, pacienți, colegi... Aceasta a fost o perioadă de testare și un imens material pentru a face concluzii cine și ce reprezintă în această viață.

-Unde a fost comisă greșeala în lupta împotriva pandemiei și de ce ne aflăm acum în pragul unui colaps?


-O singură astfel de greșeală, așa cum înțelegeți dvs., nu există. Există un lanț de factori interconectați care au dus la starea noastră mai deplorabilă decît la mulți dintre vecinii noștri de pe planetă.

Iar factorii, în opinia mea, sînt următori. Încă de la început, experții au fost înlăturați de le rezolvarea acestor probleme, nimeni nu le-a cerut opiniile și se apucau să conducă oricine. Vă amintiți acele măsuri stupide cu mașinile blindate cu mitraliere, stropirea drumurilor cu antiseptice și altă "medicină" rușinoasă a autorităților. Vreau să spun că pînă în prezent, "lupta împotriva pandemiei" este condusă de politicieni și în interesul politicii. Următorul factor este marea componentă comercială și de corupție a acestei "lupte". Nu pot să nu vă reamintesc de creșterea de zece ori a prețului la măști, la unele medicamente, inclusiv la medicamente fictive.

Un alt factor principali este mass-media, care a căpătat posibilitatea de a deveni populari pe seama momentelor pozitive ori negative, pe durere sau pe minciuni directe. În timp ce eu văd principalul rol pozitiv al mass-media în informarea corectă, extrem de veridică și care disciplinează. Nu este un mare secret faptul că preparatele medicale în timpul pandemiei vor oferi 20%, iar organizarea corectă a societății și a ajutorului medical – 80% din efect.

-Fiecare fărădelege are propriul nume, prenume și patronimic. Cine este responsabil personal de asigurarea măsurilor medicale de combatere a covid?

-Covid este un război. El are un început și un sfîrșit, cîștigători și învinși. Și jertfe... Dar el înseamnă și cheltuieli și muncă eroică. Iar rezultatele acestei munci depind de fiecare în parte, - de la conducători de nivel superior și, de-a lungul lanțului - pînă la simplii executori. Desigur, responsabilitatea trebuie personalizată. Începînd cu Președintele, ministrul, conducători ai instituțiilor medicale și medici de toate categoriile. Da, după nume. Există oare o altă modalitate de a menține ordinea? Eu nu cunosc.

-Cum consideră medicii, care că ar fi calea de ieșire din criza pandemică cauzată de COVID-19?

-Trebuie să ne întoarcem la începuturi. La conducere ar trebui să se afle manageri profesioniști. Medicii ar trebui să trateze, iar noi să ascultăm pe cei care cunosc. Ar trebui de încetat furtul la nivel de stat și înșelarea oamenilor.

-Mulți medici se declară pentru înăsprirea restricțiilor privind activitatea agenților economici și îi putem înțelege – sistemul de sănătate este la limită. Care este părerea dvs. cu privire la această problemă?

-Aceasta este o prostie și ea vine din disperare. Ar trebui de organizat eficient sistemul medical, dar nu de închis fabricile și școlile.

- Pe internet apar tot mai multe știri despre natura artificială a COVID-19. Ce opinie aveți cu privire la aceasta?

-Deocamdată acest lucru nu a fost dovedit și nu trebuie să ne considerăm mai deștepți. Este posibil.

-Vaccinarea este unica modalitate de a scăpa de virusul COVID-19?

-Nu, nu este unica. Și nici măcar nu este principala modalitate. Dar este una semnificativă. Acest subiect este prea politizat și a depășit deja limitele nu numai a medicinii, ci și bunului simț. Da, vaccinarea este necesară. Păcat că a început cu o întîrziere atît de mare, se pare că pentru acest lucru au existat motive obiective. Este regretabil și faptul că efectuarea sa are în prezent un caracter haotic. Pacienții sînt vaccinați fără o examinare, fără a fi luat în considerare statutul imunitar, dacă a suportat boala sau nu. Este foarte important și faptul că metoda de convingere a oamenilor de a se vaccina este intimidarea, cenzura publică și amenințarea cu obstrucție ulterioară. Interzicerea circulației în alte țări. Eu numesc acest lucru neo-totalitarism, filologii să mă corecteze.

-Dacă ați avea posibilitatea de a alege un vaccin pentru imunizare, pe care l-ați prefera?

-Eu am această posibilitate, datorită faptului că, prin natura muncii mele, mă aflu în primul grup de risc. Toate vaccinurile propuse promit să fie eficiente. Iar noi trebuie să avem încredere în producători. Alte dovezi deocamdată nu există. Prima statistică afirmă faptul că vaccinarea este mai puțin periculoasă decît negarea vaccinului. Nu există dovezi că vaccinul este absolut dăunător. Mă indignează ceș mai mult politizarea acestui eveniment și comerțul nedrept. Ce vaccin aș prefera? Nu voi spune, desigur.

-Mulți oameni se plîng că nu găsesc medicamentele necesare în farmacii. Care, în opinia dumneavoastră, ar fi motivul acestui deficit?

- În primul rînd, așa și este. În al doilea rînd, răspunsul la această întrebare este foarte ușor, ținînd cont de formula noastră: fiecare fărădelege are propriul nume, prenume și patronimic.

Îi sugerez comisiei pas cu pas trîntorii publici:

1. Mergem la farmacie, cerem medicamentul necesar (pentru astăzi, cele mai actuale sînt anticoagulantele Clexane, Fraxiparine, Zibor). Farmacistul răspunde că nu este disponibil. Îl întrebăm pe șeful farmaciei - el răspunde că stocul este epuizat.

2. Ne adresăm la depozit (cine te va asculta acolo?!) - ei răspund că nu e treaba ta, contactează Ministerul Sănătății.

3. Contactăm departamentul corespunzător al Ministerului Sănătății. Aici îți spun că medicamente sînt și te trimit la farmacie. Sau bolborosesc ceva de genul că nu au comandat anul trecut, că toată lumea are probleme, că furnizorii nu sînt autorizați, că bugetul nu a fost aprobat etc. - făcînd referire la guvern.

4. Ne adresăm la guvern (ei te așteaptă acolo, cum de nu!) și primim răspunsul - acum nu avem timp pentru asta și, în general, avem oameni buni care luptă acum cu bunii patrioți și... du-te dracului.

În plus, farmaciile vă vor propune insistent medicamentul Xarelto, promovat pe larg, care a fost achiziționat în cantități semnificative, este scump și nu este nicidecum un medicament de primă linie în perioada acută a COVID.

Între timp, relația statistică dintre prescripția tîrzie a anticoagulantelor și cazurile avansate de pneumonie virală pare absolut autentică. Iar cazurile neglijate înseamnă un tratament lung și costisitor, spitale supraaglomerate și „fără locuri”.

Și aici ar fi binevenită o investigație medicală calificată. Dar „oleacă medicii” vor scăpa basma curată. Nu pentru prima oară.

-În unele mass-media și rețele sociale, se discută subiectul că medicii sînt epuizați, se află la limita capacităților lor, mulți își părăsesc posturile. Ce trebuie de făcut pentru a păstra sănătatea (inclusiv emoțională și psihologică) a medicilor?

-În primul rînd, trebuie să încetăm să-i aplaudăm pentru această muncă grea și periculoasă. E enervant. Ar fi suficient ca ei să fie plătiți adecvat. Și în al doilea rînd, desigur, în măsura posibilității, abțineți-vă să-i acuzați, fiind copleșiți de emoții, fără a clarifica situația. Există multe probleme în legătură cu această infecție în masă. Voi enumera: nu sînt optimizate locurile în spitale, nu este clar definită perioada de tratament în funcție de evoluția bolii, nu există suficiente medicamente în centrele covid, nu există medicamente necesare în farmacii și de multe ori sînt propuse medicamente extrem de scumpe, cozi la radiografii, cozi la efectuarea testelor, supraîncărcarea graficului de primire în policlinici, înmulțită de lipsa medicilor care s-au infectat și ei, tratament prin telefon, unde sînt posibile mari erori în evaluarea stării de sănătate, isterie pe Internet, durere personală și dificultăți... Și acum imaginați-vă că sînteți medic practicant și vi se încriminează toate acestea.

-Ce ați dori poporului Moldovei?

-Sănătate. Rațiune. Bunul simț. Milă unul față de altul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?