Polonia acuză Huawei de spionaj la nivel înalt

Polonia acuză Huawei de spionaj la nivel înalt

Un director de vînzări al subsidiarei Huawei din Polonia a fost reținut de autoritățile poloneze și acuzat de spionaj la nivel înalt, desfășurat în favoarea unei agenții secrete din China.


Acțiunea vine în contextul în care Washington-ul și-a avertizat aliații cu privire la riscurile de securitate pe care le poate atrage colaborarea cu gigantul chinez, arată wsj.com, potrivit psnews.ro.


Ofițeri ai serviciului polonez de contra-spionaj au desfășurat marți o percheziție la birourile Huawei, ridicînd numeroase documente, atît pe format hîrtie, cît și electronic, a anunțat vineri televiziunea poloneză de stat.


Numele directorului Huawei nu a fost menționat, dar au fost prezentate anumite detalii legate de persoana sa, fiind identificat ca absolvent al unei școli chineze superioare de informații și fost angajat al consulatului chinez în orașul-port polonez Gdansk.


În cadrul aceleiași investigații, Agenția de Securitate Internă Poloneză a reținut și un cetățen polonez, fost angajat al Agenției, care a condus, la un moment dat, departamentul informatic.


Nici numele cetățenului polonez nu a fost făcut public, dar a fost prezentat ca avînd cunoștințe despre rețeaua criptată de comunicații a guvernului de la Varșovia, folosită de oficialii cu rang înalt.


Cei doi reținuți au fost acuzați de spionaj împotriva republicii poloneze, riscînd pînă la 10 ani de închisoare. Amîndoi și-au pledat nevinovăția.


Un oficial al Huawei a declarat că firma chineză cunoaște și urmărește situația.


Agenția de contra-spionaj poloneză nu a putut fi contactată, pentru un punct de vedere.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load