COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI770 558 INFECTAȚI 288 377(+647)   TRATAȚI 272 677     DECESE 6679(+14)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2922
Puterea stiri: 6766

Macron și Erdogan vor ''clarifica'' subiecte controversate din relaţiile bilaterale

14 iun. 23:30   În lume
1229 0

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat luni la Bruxelles cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pentru a "clarifica" subiectele controversate din relaţiile franco-turce din ultimii ani, a anunţat palatul Elysee (preşedinţia franceză), transmite AFP.

În timpul discuţiei "substanţiale" care a durat circa 45 de minute şi a avut loc la sediul NATO, înainte de începerea oficială a summitului Alianţei, cei doi şefi de stat "şi-au exprimat voinţa de a avansa împreună în ce priveşte Siria şi Libia", două dintre subiectele de divergenţă, a indicat preşedinţia franceză.

Emmanuel Macron şi-a "reiterat voinţa de clarificare strategică între aliaţi cu privire la valorile, principiile şi regulile din cadrul Alianţei", a menţionat palatul Elysee.

Franţa şi Turcia s-au plasat pe poziţii antagoniste la NATO în mai multe subiecte, în special în ce priveşte Mediterana de est, unde Parisul a susţinut Atena în faţa ambiţiilor Ankarei în problema hidrocarburilor şi care a fost scena unui incident între o navă turcă şi una franceză, în iunie anul trecut.

Relaţiile bilaterale au avut de suferit şi din cauza dezacordurilor privind Siria, Libia şi mai nou conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia legat de Nagorno Karabah.

În octombrie, Erdogan a pus sub semnul întrebării "sănătatea mintală" a omologului său francez, pe care l-a acuzat că duce o "campanie de ură" împotriva islamului. În cursul discuţiei de luni "s-a făcut şi o clarificare în ce priveşte islamul", a mai indicat Elysee.

Macron i-a cerut de asemenea omologului turc să permită "transferul accelerat" în Franţa al unui francez condamnat la 16 ani de închisoare de justiţia turcă pentru deţinere de droguri. Fabien Azoulay, de 43 de ani, a fost arestat în timpul unei deplasări la Istanbul în 2017 pentru un implant de păr, explicaţia fiind că a cumpărat de pe internet o fiolă de GBL, un solvent folosit ca stimulent.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽