X 
Arşiţa stiri: 175
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Alegerea unui nou lider al Comisiei Europene: Ce planuri are Macron

25 apr. 08:30   Externe
2877 0

Președintele Franței, Emmanuel Macron, care a avut un rol central în numirea Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene acum cinci ani, discută acum cu alți lideri europeni pentru a găsi alt candidat, precum Mario Draghi, pentru acest post.

Cu mai puțin de două luni înaintea scrutinului europarlamentar, Emmanuel Macron a discutat cu mai mulți prim-miniștri, printre care cel al Italiei, Giorgia Meloni, despre posibilitatea de a avea la conducerea Comisiei Europene un lider tehnocrat, precum Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene.

Potrivit Bloomberg, cînd Ursula von der Leyen a devenit președinte al Comisiei Europene în 2019, printr-un acord al lui Emmanuel Macron cu fostul cancelar german Angela Merkel, s-a angajat să transforme instituția într-o ”comisie geopolitică”, notează Noi.md cu referire la gandul.ro.

Dar acum și-a erodat singură șansele, din cauza politizării rolului, a explicat un oficial european, sub protecția anonimatului. Ursula von der Leyen se confruntă cu nemulțumirile profunde ale unor state UE din cauza modului în care a condus Comisia Europeană în ultimii cinci ani, în special, în materie de negocieri comerciale, politici climatice și relațiile cu Statele Unite. Iar Emmanuel Macron a criticat deschis performanțele sale.

Decizia nu va fi luată înaintea scrutinului europarlamentar din 9 iunie. Liderii statelor europene vor trebui să stabilească titularii funcțiilor de președinte al Comisiei Europene, președinte al Consiliului European, președinte al Parlamentului European și Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe.


1
8
0
2
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав