Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Europa în pragul unei catastrofe ecologice

2 aug. 2018,, 23:30   Externe
4042 0

Emisiile de dioxid de carbon ar putea duce la apariţia unui climat tropical în Europa ce nu a mai fost prezent în regiune de milioane de ani.

Fenomele recente, precum valurile de căldură care au avut loc în această vară ar putea deveni un lucru normal pînă la sfîrşitul secolului, scrie Independent, Cercetătorii din cadrul Universităţii din Bristol au analizat condiţiile de pe Pămînt de la începutul Paleogenului, perioadă ce a avut loc în urmă cu 56-48 milioane de ani.

În această perioadă din istoria planetei, nivelul dioxidului de carbon era acelaşi cu cel prezis pentru sfîrşitul secolului nostru. Aşadar această perioadă reprezintă un punct important pentru cercetătorii ce încearcă să înţeleagă impactul unui nivel atît de ridicat de dioxid de carbon.

Analizele turbei fosilizate au permis cercetătorilor să estimeze temperaturile prezente în urmă cu 50 de milioane de ani. „Ştim că Paleogenul a fost caracterizat de efectul de seră cu un nivel ridicat de dioxid de carbon”, a declarat dr. David Naafs, specialist din cadrul Universităţii din Bristol. „O mare parte dintre estimările existente în prezent privind temperaturile din acea perioadă provin din ocean şi nu de la sol. Noul studiu încearcă, însă să afle cît de crescute erau temperaturile la sol în acea perioadă”, a adăugat el.

Cercetătorii au descoperit că temperaturile anuale, la sol în vestul Europei şi Noua Zeelandă erau cuprinse între 23-29 de grade Celsius, mult mai crescute decît se credea anterior. Media este cu 15 grade Celsius mai ridicată decît media anuală din prezent, în aceleaşi regiuni.


„Studiul nostru sugerează că un climat cu temperaturi extrem de ridicate ar putea exista la sfîrşitul secolului. De asemenea am analizat în cadrul studiului modul în care Pămîntul a reacţionat în această perioadă. De exemplu în această perioadă cît şi în altele cu temperaturi ridicate există dovezi ale sectei, dar şi ale ploilor abundente”, a declarat profesorul Rich Pancost, unul dintre coautorii studiului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?