X 

Rîul Iagorlîc: Zeci de pești morți plutesc la suprafață

11 sep. 17:45   Societate
3162 0

În raionul Dubăsari, în rîul Iagorlîc, care traversează rezervația științifică „Iagorlîc”, a fost înregistrată o mortalitate în masă a peștilor.

Pe rețelele de socializare a apărut un videoclip în care se pot observa diverse specii de pești moarte pe malul lacului de acumulare din satul Goian. Au murit, atît pești juvenili, cît și adulți. Ecologiștii cred că sursa otrăvirii sînt niște substanțe chimice, care ar proveni din Ucraina.

Potrivit președintelui organizației publice „Medicii pentru ecologie” din Dubăsari Elena Stepanova, specialiștii nu au versiuni exacte despre cauza principală a marasmului piscicol.

„Se presupune că ar putea fi vorba de substanțe chimice care au ajuns în lac din Ucraina. Un astfel de dezastru ecologic a avut loc și în urmă cu doi ani, tot în această perioadă. Ploile de toamnă din Carpați au spălat pesticidele din depozite, iar apele rîurilor le-au adus aici. Ploile de toamnă din Carpați au spălat pesticidele din depozite, iar apele rîurilor le-au adus aici”, a menționat acesta.

Printre cauzele posibile, a menționat Stepanova, nu pot fi excluși factori de influență precum temperaturile ridicate ale aerului și apei, care au fost înregistrate în ultima lună de vară, dar și supraîncărcarea cu alge a corpurilor de apă.


Pînă la identificarea cauzelor, persoanele pasionate de pescuit sînt sfătuite să nu ridice peștii care au plutit în derivă pe malul rîului Nistru și să nu-i consume.0
0
0
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?