Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Criza energetică s-ar putea dubla

8 noi. 2021,, 07:22   Externe
2592 0

Actuala criză energetică ar putea fi dublată de o nouă criză, de data aceasta a lemnului. Este avertismentul Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, din România, transmite Noi.md cu referire la playtech.ro.

Asociația susține că evoluțiile explozive de pe piața lemnului de foc – cu lipsa de resursă și dublarea prețurilor – au efecte negative pentru întreaga piață a lemnului și vor duce la diminuarea suplimentară a resursei de materie primă pentru industria de prelucrare.

„Este o furtună perfectă”

„Este o furtună perfectă. Este prețul lemnului în România mare sau mic? Dacă ne uităm la piața bușteanului în Europa, prețul este foarte mare. Dacă ne uităm la prețurile gazului și ale energiei în România, prețul este mic! Piața internă din România va plăti – prin prețul lemnului de foc și al materialelor de construcții din lemn – măsurile legislative nefundamentate luate în ultimii ani pentru domeniul pădurilor și lipsa investițiilor.

O dublă pierdere, suportată de populație prin prețul lemnului de foc, și de industria lemnului din România, prin lipsa resursei și prețuri care scot produsele românești de pe piață”, susține Cătălin Tobescu, președinte al Asociației Industriei Lemnului – Prolemn.


Conform sursei citate, în Europa, 60% din resursa de lemn este folosită în diferite forme pentru producția de energie, iar acest procent este probabil chiar și mai mare în România.

Asociația atrage atenția și asupra unor aspecte mai puțin cunoscute și aparent neglijate de factorii de decizie. Conform experților, există o serie de piedici birocratice ce vor favoriza criza.

„În acest moment, categorii extinse de biomasă nu se pot folosi în producția de energie: resturi rămase din exploatare, lemnul subțire provenit din lucrări de îngrijire, biomasa lemnoasă din import. Există piedici birocratice de evaluare și transport a masei lemnoase prin SUMAL pentru vegetația din spații verzi, pomicultură, culturi energetice, etc.

Rezultatul este restrîngerea ofertei și creșterea concurenței pe puțina resursă de calitate folosită și de industria plăcilor. Pentru peleți și brichete a rămas foarte puțină resursă, ceea ce a dus la oprirea multor capacități de producție.

La nivel național, un alt factor de presiune uriaș este restrîngerea ofertei de masă lemnoasă prin blocarea amenajamentelor silvice pentru realizarea evaluărilor de mediu și piedicile puse de SUMAL la evaluarea masei lemnoase de pe micile proprietăți și vegetația lemnoasă din afara fondului forestier. Piedici care scot resursa din piață și creează deficite artificiale!”, semnalează experții.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?