COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Criza din Belarus, discutată în Consiliul de Securitate al ONU

Criza din Belarus, discutată în Consiliul de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU a făcut apel marţi la luarea tuturor măsurilor pentru limitarea escaladării crizei în Belarus, cu prilejul unei discuţii consacrate realegerii contestate a lui Aleksandr Lukaşenko şi manifestaţiilor împotriva puterii, relatează AFP.

Acest dialog a fost solicitat de Estonia şi SUA, transmite Agerpres.ro.

Ministrul estonian al Afacerilor Externe Urmas Reinsalu le-a reamintit celorlalţi membri ai Consiliului că au "o responsabilitate-cheie în prevenirea unui conflict violent şi a atrocităţilor în masă", potrivit unui comunicat.


"Recursul la o diplomaţie preventivă la toate nivelurile este de cea mai mare importanţă pentru evitarea unei escaladări către un conflict violent", a adăugat el, estimînd că această reuniune a ONU adresează un "mesaj" privind atenţia acordată acestei crize.

De la alegerile contestate de la 9 august, presiunea asupra preşedintelui Lukaşenko, aflat la putere din 1994, a crescut permanent. El se confruntă cu manifestaţii zilnice şi o serie de greve care afectează mai multe industrii vitale pentru economia ţării sale.

Aleksandr Lukaşenko a respins totuşi în numeroase rînduri ideea unei plecări de la putere.

Forţele de securitate au dispersat iniţial cu brutalitate manifestaţiile masive care au izbucnit după vot, despre care opoziţia susţine că a fost trucat pentru a asigura victoria preşedintelui la final de mandat.

Ministrul estonian a estimat că rezultatele scrutinului sînt "false" şi a descris situaţia drept "foarte instabilă".

China a estimat totuşi că această criză este o "afacere internă" a Belarus, "care nu prezintă nicio ameninţare pentru pacea şi securitatea regionale sau internaţionale" şi deci nu este de resortul Consiliului de Securitate.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load