X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Expoziția lui Veaceslav Ignatenco îi uimește plăcut pe admiratorii picturii

31 mar. 06:00   Afiș
1954 0

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc inaugurarea celei de-a 65-a expoziții personale a lui Veaceslav Ignatenco, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici, Lucrător Emerit al Republicii Moldova.

La acest vernisaj cu genericul "Zbor", chiar și cei mai pretențioși admiratori ai picturii sînt plăcut surprinși de varietatea celor 52 de tablouri prezentate, realizate în stilul abstracției geometrice și al simbolurilor grafice luminoase.

Aceste lucrări ale artistului sînt reunite într-o compoziție specială realizată chiar de autor. Executate cu precizie geometrică, pînzele sînt înzestrate cu cea mai puternică energie, care te atrag și te fac să te dizolvi în lumea culorilor, a formelor și impresiilor. Încă din anii studenției el a încercat să picteze în stilul abstracției geometrice.

Tablourile artistului prezentate în cadrul expoziției au fost pictate între 1988 și 2024. Fiecare dintre lucrările sale poartă o anumită semnificație, nu există lucrări identice. Ele pot fi atît opere de artă, cît și decor pentru orice interior. Și acest lucru este de înțeles, deoarece Ignatenco este cunoscut pentru abordarea sa specială față de culoare și formă, ceea ce face ca compozițiile sale să fie cu adevărat unice.

Veaceslav Ignatenco a absolvit Academia de Arte din Minsk și din 1983 locuiește și lucrează la Chișinău. A fost distins cu Medalia Francysk Skaryna în 2015, în 2019 a primit titlul de Maestru Emerit în Arte, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Colecția sa însumează peste 11 mii de lucrări, care se află în muzele de pe întreg teritoriul Belarusului, Moldovei și Ucrainei.


Pe lîngă stilul de abstracție geometrică, în care sînt create lucrările prezentate în cadrul expoziției "Zbor", de mai bine de un sfert de secol artistul zilnic pictează și natură și desenează. Rezolvarea problemelor cromatice l-a interesat pe artist încă din anii studenției.

Mai mult de o sută de tablouri ale lui Veaceslav Ignatenco sînt dedicate Chișinăului vechi și au fost prezentate în cadrul unor expoziții personale. Timp de douăzeci de ani, artistul pictează în aer liber în satul Rașcov, raionul Camenca. În urma acestor călătorii, au fost organizate șase expoziții personale dedicate satului Rașcov.

Expoziția "Zbor" de la Muzeul Național de Artă al Moldovei, de pe strada 31 august 1989, 115, va fi deschisă pînă la 28 aprilie.

Marina Șimanovskaia

4
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?