X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cîți ucraineni au fost angajați în țara noastră

6 apr. 2022,, 08:03   Externe
2612 0

Fug din calea războiului, luînd cu ei doar ceea ce pot duce în mînă și sînt nevoiți să o ia de la capăt. Deși cei mai mulți refugiați ucraineni trec prin cea mai grea perioadă din viața lor, unii reușesc să se angajeze la muncă și să ducă o viață cît de cît normală, notează Noi.md cu referire la tv8.md

Este și povestea Tatianei, o bibliotecară din Nicolaev, care s-a dus să se angajeze la o cafenea, pentru a-și întreține familia. Norocul ei a fost, însă, că vizavi de cafeneaua respectivă se află Biblioteca Națională, iar fiica ei a îndemnat-o să încerce și acolo. Asemeni ei, de la începutul războiului, alți aproape 180 de refugiați ucraineni s-au angajat la muncă în țara noastră.

Tatiana, o refugiată din Ucraina, de aproape o lună lucrează la Biblioteca Națională din capitală. Femeia a spus că a fugit de coșmarul din Nikolaev împreună cu fiica sa, o prietenă și copilul acesteea și a decis să se adăpostească la Chișinău.

Încă din primele zile, femeia și-a căutat un loc de muncă și era gata să se angajeze oriunde, dar soarta a făcut să fie angajată chiar în același domeniu în care lucra și în Ucraina.

La scurt timp după o discuție cu directoarea Bibliotecii Naționale, Tatiana a fost angajată. Pentru că a lucrat 22 de ani la o bibliotecă din Nikolaev, munca pe care o face acum nu i se pare deloc grea, spune ea.


Faptul că Tatiana a fost angajată este ca o binecuvîntare nu doar pentru ea, dar și pentru Biblioteca Națională, spune directorul adjunct al bibliotecii. Și asta din otiv că nu e ușor să găsești o bibliotecară cu experiență, care cunoaște bine ce are de făcut.

Liudmila, o altă refugiată venită din Odesa s-a angajat ca pediatru la Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii din capitală. Deși trece printr-o perioadă complicată, femeia spune că este fericită că-și poate face în continuare munca.

Cei care nu au reușit, deocamdată, să-și găsească un loc de muncă în țara noastră, fac voluntariat. Este și cazul Lizei - trainer la o tabără internațională pentru copii din Ucraina. În această perioadă, ea oferă cursuri pentru copii, la un centru din capitală. Aceasta îi învață pe micuți tehnici de filmare cu telefonul mobil, editare video, efecte speciale, audio, dar și cum se elaborează și se realizează un spot publicitar.

Cursurile sînt organizate pe categorii de vîrstă și se desfășoară în limba rusă și engleză.

Deși n-au mult timp de cînd au început, copiii sînt încîntați de lucrurile pe care au reușit deja să le învețe.

În perioada stării de urgență, refugiații din Ucraina se pot angaja în țara noastră fără permis de muncă, doar în baza actelor pe care le dețin. Aceștia încheie un contract de muncă individual cu angajatorul, iar apoi acesta transmite mai multe date către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Pînă acum, zeci de refugiați au fost angajați în diverse domenii, începînd de la medicină și pînă la programare sau inginerie.

-„Cei mai mulți refugiați sînt angajați în municipiul Chișinău, dar în total sînt în 17 regiuni ale țării. Profesiile solicitate sînt diverse, atît cu studii superioare, cît și fără studii la profesii muncitorești”, a declarat șefa Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Chișinău, Ala Șupac.

De la începutul războiului, 180 de oameni au fost angajați în țara noastră, 133 dintre aceștia sînt femei. Aproximativ 60 de angajatori sînt încă dispuși să ofere refugiaților aproape 1000 de locuri de muncă în diverse domenii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?