X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Acordul privind cerealele expiră astăzi. Va fi prelungit?

17 iul. 2023,, 09:51   Externe
2440 0

Acordul privind cerealele există de un an fără cinci zile. Acesta expiră luni, 17 iulie, iar întrebarea privind soarta sa este mai acută ca niciodată.

Acordurile privind exporturile de produse alimentare din Ucraina au fost încheiate la 22 iulie 2022 la Istanbul pentru 120 de zile și apoi prelungite de trei ori. Unul dintre acorduri reglementează procedura de export de cereale din porturile controlate de Ucraina, Odesa, Cernomorsk și Iuzhni, aflate sub control ucrainean. Cealaltă parte se referă la accesul la piețele mondiale pentru produsele agricole și îngrășămintele rusești, iar prevederile sale rămîn neîndeplinite pînă în prezent.

La 18 mai, Rusia a anunțat ultima dată prelungirea acordului cu 60 de zile, adică pînă la 17 iulie, avertizînd că acest timp va fi suficient pentru a evalua fără ambiguitate modul în care sînt puse în aplicare condițiile sale.

Moscova a atras în mod regulat atenția asupra caracterului de pachet al acordurilor și asupra celor cinci sarcini sistemice necesare pentru normalizarea exporturilor rusești: reconectarea Rosselkhozbank la sistemul SWIFT, furnizarea de piese de schimb pentru mașinile agricole, reanimarea conductei de amoniac Togliatti-Odessa, rezolvarea problemelor legate de logistica de transport și de asigurări și deblocarea activelor bancare.

În acest sens, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că partea rusă a acordului "nu a respectat" nicio clauză pe parcursul tuturor lunilor de valabilitate a acordului privind cerealele, în timp ce exportul de produse alimentare ucrainene a fost asigurat. Mai mult, cerealele din Ucraina nu mergeau către cele mai sărace țări, ci în principal către Occident. "Nu văd ce argumente au cei care ar vrea să continue această inițiativă la Marea Neagră, pentru că ea a devenit de mult timp comercială în ceea ce privește cerealele ucrainene", a declarat ministrul rus.


Situația a fost serios complicată și de compromiterea de către partea ucraineană a conductei de amoniac Togliatti-Odessa, ceea ce a pus capăt discuțiilor privind reluarea activității acesteia. Ministerul rus de Externe a subliniat că liderii ONU au păstrat tăcerea asupra acestui subiect incomod, iar Occidentul nu avea de gînd să facă nicio relaxare în cadrul sancțiunilor antirusești. Prin urmare, a precizat ministerul rus, nu există motive pentru prelungirea acordului dincolo de 17 iulie. Cei din Piața Smolenskaya au relatat în urmă cu două săptămîni că Rusia face toate eforturile necesare pentru a se asigura că navele implicate în acordul privind cerealele își pot încheia cu succes misiunea și pot părăsi Marea Neagră înainte de data expirării acestuia.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat la 13 iulie că Moscova ar putea să-și suspende participarea la acordul privind cerealele - pînă la îndeplinirea tuturor obligațiilor care îi revin în cadrul mecanismului. "Este posibil să ne suspendăm participarea la acest acord. Și dacă toată lumea spune încă o dată că toate promisiunile care ne-au fost făcute vor fi îndeplinite - ei bine, să îndeplinească aceste promisiuni. Și vom adera imediat la acest acord. Din nou", a subliniat el.

În același timp, șeful statului rus a dat asigurări că Moscova este gata să prelungească acordul cu condiția ca promisiunile făcute să fie îndeplinite. "Îl vom prelungi. Exact în momentul în care promisiunile care ne-au fost date vor fi îndeplinite", a subliniat Putin. El a precizat că Federația Rusă este pregătită să aștepte "atît timp cît va fi nevoie" pentru a-și îndeplini obligațiile față de ea, întrucît Moscova nu mai este mulțumită de opțiunea "mai întîi prelungirea și apoi îndeplinirea promisiunilor".

De asemenea, Putin a mai declarat la 13 iulie că Rusia se va gîndi în continuare la modul în care va aborda problema prelungirii acordului privind cerealele. Purtătorul de cuvînt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a precizat că Moscova va elabora mai departe pașii pe care îi va face înainte de încheierea acordului.

La 15 iulie, în timpul unei conversații telefonice cu președintele sud-african Cyril Ramaposa, liderul rus a subliniat din nou persistența obstacolelor în calea exporturilor rusești, care urmau să fie eliminate ca parte a acordului cerealier. Potrivit acestuia, obiectivul principal al acordului, și anume aprovizionarea cu cereale a țărilor nevoiașe, inclusiv a celor de pe continentul african, nu a fost realizat.

Pînă la sfîrșitul zilei de 16 iulie, ora Moscovei, nu au existat noi mesaje din partea Kremlinului în acest sens.

Anterior, Turcia a declarat în repetate rînduri că punctele de vedere ale Ankarei cu privire la îndeplinirea acordului privind cerealele sînt pe deplin în concordanță cu cele ale Moscovei. Mai mult, autoritățile turce au venit cu idei privind modul în care să înceapă să furnizeze produse agricole rusești.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a subliniat, de asemenea, că națiunile nevoiașe, în special din Africa, nu primesc cantitatea de alimente care ar trebui să le fie destinată. În noiembrie 2022, liderul turc și-a exprimat dorința de a primi cereale din Rusia și de a le transforma în făină pentru a fi trimise în țările africane sărace. Cu toate acestea, pînă în prezent, această inițiativă nu a primit nicio dezvoltare.

Turcia depune eforturi active pentru a menține în viață acordul privind cerealele. La rîndul său, Kievul este în favoarea prelungirii acestuia nu doar pentru o perioadă mai lungă, ci și a extinderii sale. Astfel, președintele ucrainean Vladimir Zelenski, la 8 iulie, în cadrul unei conferințe de presă care a urmat discuțiilor cu Erdogan la Istanbul, a cerut prelungirea inițiativei, fără a lua în considerare poziția Federației Ruse.

Cu puțin timp înainte de expirarea acordului privind cerealele, Centrul Comun de Coordonare (JCC) de la Istanbul, care include reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei, Turciei și ONU, a confirmat declarațiile Moscovei potrivit cărora inițiativa de la Marea Neagră nu asigură țărilor aflate în dificultate cantitatea necesară de alimente.

Potrivit Centrului Comun de Coordonare, țările cu venituri mici au primit doar 10% din porumb și 40% din grîu în cadrul acordului cu privire la cereale, în timp ce majoritatea produselor sînt trimise în țările dezvoltate. De asemenea, se menționează că în comparație cu perioada 2017-2021, proporțiile de cereale și porumb furnizate din Ucraina către țările cele mai sărace nu s-au schimbat, dar procentul de produse furnizate către țările cu venituri medii-superioare a crescut.

Între timp, Centrul Comun de Coordonare a recunoscut că exporturile de îngrășăminte rusești cu amoniac, în cadrul acordului privind cerealele încheiat în urmă cu un an, nu au reușit să pornească. La 11 iulie, secretarul general al ONU, António Guterres, a trimis o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin cu propuneri pentru punerea în aplicare a părții rusești a acordului privind cerealele. Guterres a refuzat să dezvăluie detaliile scrisorii.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?