Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Încă o țară este pe cale să se integreze în BRICS

21 mai. 11:30   Externe
3427 0

Venezuela este pe cale să se alăture BRICS și ar putea fi acceptată în curînd în această asociație internațională. Declarația a fost făcută de președintele Republicii Bolivariene a Venezuelei, Nicolas Maduro.

„Sper că la summitul de la Moscova, după o mare victorie pe 28 iulie (alegerile prezidențiale din republică sînt programate pentru acea dată), Venezuela va trece prin ușile largi ale BRICS ca membru permanent și deplin al acestei asociații din America de Sud”, a declarat Maduro luni, 20 mai. „Lucrăm activ la acest lucru”, a subliniat el.

„Venezuela este pe cale să se alăture în mod organic noilor puteri mondiale”, a subliniat președintele. El a precizat că „BRICS este o lume nouă, fără hegemonie, un nou bloc de putere”.

La 21 februarie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, în cadrul unei întrevederi cu Maduro, că Moscova este conștientă de interesul Caracasului pentru apropierea de BRICS, iar Rusia, în calitate de președinte al asociației, va contribui la acest lucru, relatează Noi.md cu referire la belta.by.

Rusia a preluat președinția BRICS la 1 ianuarie 2024. Aceasta va dura pînă la sfîrșitul anului.


Grupul BRICS a trecut prin două valuri de extindere de la înființarea sa în 2006. În 2011, Africa de Sud s-a alăturat membrilor inițiali, care includeau Brazilia, Rusia, India și China.

În august 2023, șase noi membri - Argentina, Egipt, Etiopia, Egipt, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite – au fost invitați să se alăture asociației. Totuși, la sfîrșitul lunii decembrie, Argentina a refuzat să adere.

23
0
1
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?