COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Viticultorii din Moldova nu recomandă amînarea sădirii plantațiilor noi

Viticultorii din Moldova nu recomandă amînarea sădirii plantațiilor noi

Viticultorii din Moldova nu recomandă amînarea sădirii plantațiilor noi.

Potrivit experților EastFruit, specialiștii Asociației producătorilor de struguri de masă din Moldova recomandă, în condițiile unei primăveri extrem de precoce și aride, începerea plantării viilor noi cît mai curînd posibil.

Ei nu consideră că răcirea prognozată cu înghețuri pe timp de noapte este un risc destul de grav.

În cele două săptămîni, în care puieții se vor prinde, se va încălzi cu siguranță. Din acest punct de vedere, este mult mai periculos să așteptăm precipitații și vreme moderat de caldă, cel mai probabil vom avea o trecere "de la iarnă la vară".


Totodată, specialiștii viticultori menționează că pe parcursul ultimelor trei săptămîni, pe teritoriul Republicii Moldova au căzut precipitații sub formă de lapoviță și ploaie. Totodată, în mai multe raioane din sudul țării, unde se concentrează cea mai mare parte a activelor ramurii viticulturii, nivelul de umiditate a solului este mai mare decît în centrul Moldovei.

De asemenea, în februarie, agronomii asociațiilor pomicole au recomandat agricultorilor ca în timpul zilei, la o temperatură atmosferică pozitivă, să activeze periodic sistemele de irigare. Unele gospodării au urmat acest sfat și, în același timp, au pregătit terenul pentru plantarea de noi puieți.

În această săptămîna meteorologii prognozează vreme instabilă în Moldova, cu o scădere periodică a temperaturii atmosferice, înghețuri nocturne și precipitații, pe alocuri sub formă de zăpadă. Avînd în vedere acest lucru, unele întreprinderi agricole vor să amîne sădirea viilor pentru o perioadă cu timp mai stabil.

Pe parcursul ultimilor cîțiva ani, în Republica Moldova sînt sădite anual circa 1,5-2 mii ha de viță de vie, inclusiv soiuri de masă - pînă la 1 mie ha.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load