Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Spînu: După 1 mai avem opțiunea să procurăm gaz de pe piață

23 mar. 07:26   Economie
4222

Vicepremierul Andrei Spînu recunoaște că, începînd cu data de 1 mai, concernul rus Gazprom ar putea să nu mai livreze gaze naturale Republicii Moldova.

S-ar putea întîmpla întrucît Republica Moldova nu reușește să realizeze un audit al datoriilor Moldovagaz pînă la 1 mai, așa cum era convenit în protocolul semnat cu Gazprom. Totuși, Spînu spune că Republica Moldova nu va rămîne fără gaze naturale, iar soluția va fi procurarea gazului de pe piață, notează IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că reprezentanții Gazprom au fost informați despre faptul că Republica Moldova nu reușește să contracteze o companie străină care să auditeze datoriile Moldovagaz pînă la data de 1 mai. Ceea ce înseamnă o nerespectare din partea Chișinăului a prevederilor din protocolul semnat cu partea rusă. Andrei Spînu spune că dacă Gazprom va decide să sisteze livrarea gazului, autoritățile au pregătit deja scenarii alternative.

„După 1 mai avem opțiunea să cumpărăm gaze de pe piață. Și vom face acest lucru. Țara nu va rămîne fără gaz, avem toate planurile pregătite. Dacă Gazprom va decide să nu mai livreze gaz țării noastre, vom avea alternative. Opțiunea este să cumpărăm gaz de pe piață, așa cum am făcut în octombrie. Partea bună este că în luna mai consumul de gaz este mult mai mic față de perioada de iarnă, ne vom descurca. Am văzut o situație dramatică pe piața gazelor atunci cînd a început războiul, dar vedem că încet-încet prețurile coboară. În perioada de vară, de obicei prețul la burse este mult mai mic față de perioada de iarnă. La mijlocul lunii aprilie vom ști mai exact care va fi prețul de achiziție din luna mai”, a spus Andrei Spînu în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune.

De asemenea, Andrei Spînu confirmă informația făcută publică ieri de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia prețul de achiziție a gazului în luna aprilie va depăși suma de 1000 de dolari pentru mia de metri cubi. Totuși, vicepremierul Spînu spune că prețul mare de achiziție nu se va reflecta în tarif.

„Conform formulei din contractul cu Gazprom, prețul din luna următoare se stabilește ca o medie a prețurilor din luna precedentă. Respectiv, prețul din martie va influența prețul de achiziție din aprilie. De la începutul războiului din țara vecină au fost zile în care prețul la gaz a fost 3800 de dolari. Acum prețul a mai început să scadă, vom avea claritate în zilele următoare. Cel puțin pentru luna aprilie nu se prevăd majorări ale tarifului”, a mai spus Andrei Spînu.

În prezent, consumatorii casnici achită 15,18 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, luna martie fiind ultima lună în care Guvernul mai asigură compensarea parțială a tarifului.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав