X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Societăţile comerciale din România, interesate să investească în Moldova

28 ian. 2022,, 11:17   Economie
2231 2

Republica Moldova se dezvoltă, se maturizează, iar societăţile comerciale din România sunt interesate să investească în afacerile din R. Moldova.

O opinie în acest sens a fost declarată de către Constantin Vieru, preşedinte Camera de Comerţ şi Industrie Republica Moldova – România în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, transmite Știri.md.

„Din România există interes mai mare ca în ultimii ani pentru ce înseamnă mediul de afaceri, pentru ce înseamnă agricultură, terenuri, forţă de muncă, pentru ce înseamnă să fii la mijlocul a două forţe: Estice şi Vestice. Există interes să penetrezi mult mai multe ţări decît Uniunea Europeană, dar trebuie să o faci atunci cînd îţi permiţi acel risc. Republica Moldova nu-şi permite riscuri în acest moment”, spune Constantin Vieru.

Relaţiile economice dintre Republica Moldova şi România sînt într-o dezvoltare permanentă, România fiind partenerul numărul unu pentru Republica Moldova, au declarat participanții la discuții.

„Companiile din România sînt interesate, vor să se dezvolte în piaţă. Companiile din R. Moldova – reciproc. Eu le recomand tuturor: pentru a ajunge în Europa, foloseşte România ca pe o trambulină. Deja, economic vorbind, stăm bine. De la an la an, cu toate dificultăţile televizate, lucrurile sînt într-o creştere. Cifrele spun că noi sîntem mai integraţi şi mai apropiaţi şi R. Moldova e mai apropiată de UE de la an la an cu principalul vector, cumva evident, România pentru că e nativ şi uşor să faci aceşti paşi”, spune Constantin Vieru, preşedinte Camera de Comerţ şi Industrie Republica Moldova - România.


În contextul crizelor (economice ori cea a gazelor cu care se confruntă în ultimul timp ţările europene), acordul de liber schimb şi potenţialul zonei de comerţ liber e ca o mînă de ajutor pentru mediul afacerilor, în special pentru cel din Republica Moldova.

„Un lucru important care este înţeles deja de mediul de afaceri e că în contextul acumulării mai multor crize, potenţialul acordului de liber schimb şi potenţialul zonei de comerţ liber trebuie de valorificat la maxim pentru că acordul de liber schimb vine cu instrumente, vine cu suport financiar, tehnic pentru mediul de afaceri din R Moldova ca acestea să poată deveni competitive, să poată creşte şi să poată ieşi la export pe piaţa UE, care e una din cele mai mari pieţe de consum din lume. Şi statul are în acest context instrumente care să faciliteze accesul producătorilor autohtoni pe pieţele externe”, declară directorul interimar ODIMM, Dumitru Pîntea.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?