X 
Criza energetică stiri: 1782
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Socialiștii insistă asupra menținerii cotei de raft de 50% pentru produsele autohtone

8 feb. 2022,, 14:45   Economie
2118 1

Opoziția parlamentară propune Ministerului Economiei retragerea inițiativei care presupune anularea prevederilor Legii comerțului interior care stabilesc că 50 la sută din lungimea raftului din unitățile comerciale trebuie oferite produselor agroalimentare autohtone.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, consilierul fracțiunii parlamentare a BCS, fostul ministru al Agriculturii, Ion Perju, a criticat dur inițiativa corespunzătoare a Ministerului Economiei.

Potrivit lui, modificările propuse vor avea un efect dezastruos pentru producătorii mici și mijlocii de produse agricole care astăzi se confruntă cu mari probleme la realizarea mărfurilor pe piața internă din cauza creșterii prețurilor la principalele inputuri agricole, in special la motorină, semințe, produse de uz fitosanitar etc.

Socialiștii solicită ca Guvernul RM prin intermediul ANSA să monitorizeze nivelul de implementare a Legii comerțului intern, în conformitate cu amendamentele intrate în vigoare la 01 iulie 2021, iar Ministerul Economiei sa-și retragă inițiativa de anulare a prevederilor menționate mai sus.

Amintim, că la data de 1 iulie 2021, au intrat in vigoare modificările la Legea nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior. In conformitate cu art. 211 alin. (12) din Legea menționată, Comercianții de produse alimentare, cu excepția celor din unitățile de comerț ambulant, sunt obligați să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial, în cazul în care comercializează produse din aceeași categorie cu cele incluse în lista produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt. La data de 14 iulie curent, Guvernul, în baza Legii menționate a aprobat lista produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt, care include 129 de produse.


3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?