Moldova intenționează să abroge legea cu privire la produsele de origine moldovenească în magazinele țării

3 feb. 2022,, 17:55   Economie
2222 6

Acest lucru a fost anunțat de ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, în cadrul unei emisiuni TV. El a menționat că anularea acestei prevederi din Legea privind comerțul intern a fost discutată în cadrul a numeroase discuții cu agenții economici și asociațiile de afaceri, transmite Noi.md cu referire la infomarket.md.

Sergiu Gaibu a respins afirmațiile potrivit cărora în Romînia ar fi funcționat un mecanism similar de sprijinire a producătorilor interni. "Este o minciună, nu a funcționat acolo nici măcar o zi. O astfel de lege s-a încercat să fie promovată de mulți ani, dar cînd trebuia să funcționeze, a fost blocată", a spus ministrul Economiei. El a subliniat că cerința de a asigura cel puțin 50 la sută din lungimea de raft pentru produsele produse din Moldova contravine acordurilor internaționale pe care țara noastră le-a semnat, inclusiv normelor OMC și prevederilor Acordului de Asociere cu UE.

"Întrebarea este foarte simplă. Ori vom crea o problemă pentru comerțul exterior în condițiile actuale dificile și vom avea un conflict cu principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, ori vom găsi o soluție eficientă în cadrul legislației în vigoare și a angajamentelor țării față de partenerii externi și nu vom face populism inutil, ci vom găsi soluții bune pentru a susține producătorii autohtoni și economia națională", a declarat ministrul Economiei. Potrivit acestuia, autoritățile sprijină producătorii autohtoni printr-o serie de programe, ajutîndu-i să lanseze și să își dezvolte afacerile, să achiziționeze noi echipamente, să îmbunătățească calitatea produselor, să le certifice și să le promoveze exportul.

Sergiu Gaibu a menționat că mulți producători au canale bune de vînzări în străinătate și nu doresc să-și vîndă produsele pe piața locală, folosind regimul comercial preferențial cu UE și CSI. "Se lucrează în prezent, dar nu avem o soluție magică pentru toate sectoarele. Fiecare sector trebuie analizat separat, trebuie să dezvoltăm sectoare ale economiei care să aducă mai mult profit, mai multă valoare adăugată", a spus ministrul Economiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий