Privatizarea Hotelului "Codru" ar fi prejudiciat statul cu 162 milioane lei

28 ian. 2020,, 15:30   Economie
2843 0

Republica Moldova a ratat venituri în sumă de peste 162 de milioane de lei, în urma privatizării Complexului Hotelier Codru.

Despre aceasta a anunțat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, potrivit unimedia.info.

Potrivit hotărîrea Curții de Conturi nr. 51 din 02.07.2010, privatizarea prin concurs comercial a Î.S. “Complexul Hotelier “Codru” în decembrie 2008 s-a efectuat în detrimentul statului, fiind ratate venituri ce ar constitui suma de minimum 161846,5 mii lei.

„Azi am solicitat de la Procuratura Generală informația, dacă acest caz de rezonanță a fost investigat sub prisma Codului penal. Iar de la Agenția Proprietății Publice am cerut componența Comisiei de concurs, care a luat juridic decizia privind "privatizarea" hotelului la preț mizer. Țara trebuie să-și cunoască "eroii"”, se arat în postarea sa.

Precizăm că în locul hotelului, care a aparținut fostului președinte al PD-ului, Vladmir Plahotniuc, va fi construit sediul central al unei bănci comerciale. Complexul de clădiri a fost achiziționat în toamna lui 2016, iar prețul cu care s-a făcut tranzacția nu a fost făcut public.


Potrivit unei investigații rise.md, hotelul a aparținut lui Vlad Plahotniuc. În 2008, complexul hotelier din centrul capitalei a fost vîndut cu 50 de milioane de lei, iar ulterior Curtea de Conturi a stabilit că statul a fost prejudiciat în urma acelei tranzacții cu peste 160 de milioane. Hotelul a fost achiziționat de o companie off-shore din Cipru, ca ulterior să ajungă în proprietatea Finpar SRL, o companie ce ar aparține lui Plahotniuc.

Potrivit unui comunicat al băncii, lucrările au început în iunie 2017, reconstrucția edificiilor existente se va realiza, astfel încît să fie îmbinat armonios design-ul modern cu aspectul istoric. Lucrările sînt efectuate de o companie din Republica Moldova cu sediul în satul Varnița, Anenii Noi, care ar fi cîștigat tenderul anunțat de instituția bancară.

De asemenea, în cadrul proiectului, compania cîștigătoare va colabora cu compania de proiectare „Constyle Pro” din Federaţia Rusă, în portofoliul căreia sînt mai multe proiecte de anvergură care ţin de oficii bancare, inclusiv proiectarea şi construcţia Oficiului Central, a Centrului de Date şi clădirilor mai multor filiale ale Sberbank, proiectarea Oficiului Central al băncii VTB24 şi a clădirilor Oficiilor centrale şi filialelor altor bănci din Federaţia Rusă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий