X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Prețul petrolului continuă să scadă

12 iul. 2022,, 11:15   Economie
2620 0

Prețul petrolului a scăzut marți, 12 iulie. Noile măsuri de combatere a COVID-19 în China, cel mai mare importator de petrol din lume, și temerile de încetinire a economiei globale au afectat perspectivele pentru cererea de combustibil, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures din septembrie pentru țițeiul Brent au scăzut cu 1,3%, pînă la 105,75 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american WTI pentru livrare în august valora 102,64 dolari pe baril, în scădere cu 1,4%.

„Temerile tot mai mari de recesiune și cererea continuă lentă în China trage în jos prețurile petrolului, deși echilibrul actual al cererii și ofertei rămîne instabil”, au declarat analiștii de la firma de consultanță Eurasia Group într-o notă.

Multe orașe chineze pun în aplicare noi restricții COVID-19, de la închiderea afacerilor pînă la blocări, pentru a reduce noile infecții, deoarece subvarianta foarte contagioasă BA.5.2.1 a fost găsită în țară.

„Deși China ar putea adopta o abordare mai direcționată în încercarea de a limita orice focar, va trebui să vedem cum funcționează asta, avînd în vedere politica zero a țării privind COVID”, a declarat Warren Patterson, șeful cercetării mărfurilor la ING.


În general, preocupările legate de cerere încă afectează acțiunea prețurilor, a spus el. "Cu toate acestea, fundamentele sînt constructive, avînd în vedere mediul de aprovizionare strîns care va dura cel puțin pînă la sfîrșitul anului. Ca urmare, ne așteptăm să fie limitate reducerile de preț", a adăugat analistul ING.

Sancțiuni împotriva Rusiei

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei în legătură cu invazia Ucrainei au perturbat fluxurile comerciale de petrol și combustibil. Au existat și alte reduceri ale rutelor de alimentare cu energie din Rusia, principalul furnizor de petrol, combustibil și gaze naturale al Europei.

Preocupările legate de întreruperile sistemului Consorțiul Caspic de Conducte (CPC) s-au atenuat după ce un tribunal rus a anulat luni o decizie anterioară de suspendare a lucrărilor la conductă pentru 30 de zile.

Totuși, comercianții și analiștii rămîn îngrijorați de faptul că Rusia va suspenda conducta care aduce petrol din Kazahstan la Marea Neagră, ceea ce ar putea perturba 1% din aprovizionarea mondială cu țiței.

Creșterea producției

În plus, capacitatea neutilizată în Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol se epuizează, iar majoritatea producătorilor operează la capacitate maximă.

Președintele american Joe Biden va argumenta pentru creșterea producției de petrol a OPEC atunci cînd se va întîlni cu liderii din Golf din Arabia Saudită în această săptămînă, a declarat consilierul pentru securitate națională la Casa Albă, Jake Sullivan.

Ca să ne amintim, tranzacțiile de săptămîna trecută au fost marcate de o vînzări puternice pe 5 iulie, cu WTI în scădere cu 8% și Brent cu 9%. Scăderea de 10,73 dolari a lui Brent a fost a treia ca mărime pentru acel contract de la începutul tranzacționării în 1988.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?