Portul de la Giurgiulești va fi modernizat

28 sep. 17:00   Economie
1956 0

După mulți ani de stagnare, portul de Stat de la Giurgiulești va fi modernizat pentru a deveni un port modern, competitiv și pentru a stimula economia Moldovei și a regiunii.

Despre acest lucru a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, prezentînd astăzi Proiectul de dezvoltare a portului de stat Giurgiulești.

El a menționat că reconstrucția acestui port este unul dintre proiectele importante de infrastructură pe care autoritățile intenționează să le realizeze în cadrul Planului de Reconstrucție a Infrastructurii Moldovei 5+.

În cadrul proiectului se vor realiza următoarele lucrări de construcție, amenajare și dotare tehnică: construcția de silozuri de cereale cu o capacitate de aproximativ 80 000 de tone; amenajarea unei noi dane de 150 m lungime si 5 m adîncime; dotarea cu încărcătoare de cereale cu viteze estimată de 1500 t/h; amenajarea liniilor de cale ferată și stație de descărcare feroviară; construcția unei parcări pentru camioane; construcția unei stații de descărcare a camioanelor; construcția de depozite acoperite; dotarea cu macarale mobile; amenajarea teritoriului de 2,5 ha pentru noul terminal portuar.

Andrei Spînu a precizat că Moldova nu are suficientă capacitate de transbordare portuară. Spre exemplu, porturile actuale a țării pot găzdui, transborda și transporta mai puțin de jumătate din totalul cerealelor exportate din țară. ”În 2022, am exportat 2,2 mln tone de cereale dintre care doar 710 mii tone, adică 32% dintre acestea prin porturile noastre. Este puțin”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.


Potrivit acestuia, se intenționează atragerea unui investitor privat cu o reputație impecabilă pentru a moderniza portul de stat din Giurgiulești cu ajutorul Corporației Financiare Internaționale, membră a Grupului Băncii Mondiale.

”Ne-am propus ca în 2028 portul să fie deja funcțional și ne vom ține de plan. Dezvoltarea Portului de Stat Giurgiulești este un proiect ambițios, care cere investiții și timp, dar care odată realizat va aduce beneficii nu doar pentru agricultorii și cetățenii din Republica Moldova, dar pentru toată regiunea. Portul de Stat de la Giurgiulești trebuie și va fi un port modern, un motor al economiei noastre”, a declarat Andrei Spînu.

La rîndul său, viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bolea, a declarat că Programul de dezvoltare a Portului de Stat Giurgiulești va avea un impact favorabil, în primul rînd, asupra sectorului agricol.

"Creșterea semnificativă a capacităților de transbordare va fi un sprijin pentru producătorii agricoli din țară, care vor putea exporta mai multe mărfuri și produse", a subliniat Vasile Bolea.

Potrivit datelor preliminare, costul estimativ al proiectului este de aproximativ 34 mil. dolari, la ziua de azi, sau peste 600 mil. de lei.

„Planul nostru este să realizăm acest proiect într-un termen cît mai restrîns. Totuși, înțelegem cu toții complexitatea și volumul de lucru necesar, de aceea l-am împărțit pe etape. Pînă la jumătatea anului 2025, vom finaliza studiul de fezabilitate și procesul de licitație, iar pînă la sfîrșitul anului 2025 ne propunem să semnăm contractul și să atragem finanțarea necesară pentru proiect. Construcția propriu-zisă a infrastructurii va dura 2 ani, din 2026 pînă în 2027. Iar din anul 2028, portul va activa la maximum potențial”, a precizat ministrul Andrei Spînu.

1
1
1
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?