TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Numărul creditelor neperformante este în scădere

Numărul creditelor neperformante este în scădere

În prima jumătate de an, ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase și compromise) în totalul creditelor s-a redus cu 1,9 p.p. comparativ cu finele anului 2018.


Potrivit Băncii Naționale din Moldova (BNM), la sfîrșitul lunii iunie circa 10,6% din toate creditele erau considerate neperformante.


Ponderea acestora s-a diminuat la majoritatea băncilor, indicatorul variind de la 4,9% pînă la 26,0%. BNM nu a anunțat, însă, care bancă are cea mai mare rată. În schimb, a indicat că în mare parte, băncile își mențin tendința de diminuare a ponderii creditelor neperformante în totalul creditelor.


Diminuarea ponderii creditelor neperformante în total credite s-a datorat în principal diminuării soldului acestora cu 7,3% (323,3 milioane lei), concomitent cu majorarea soldului brut al creditelor cu 9,4% (3,3 miliarde lei).


Totodată, s-a înregistrat o tendință de majorare a soldului depozitelor. Conform rapoartelor prudențiale, acestea s-au majorat cu 3,5% în primele șase luni, constituind 65,7 miliarde lei. Depozitele persoanelor fizice au constituit 67,7% din totalul depozitelor, depozitele persoanelor juridice, 32,0% și depozitele băncilor, 0,3%.


Cel mai mare impact asupra majorării soldului depozitelor a avut-o creșterea depozitelor persoanelor fizice cu 2,8 miliarde lei (6,8%), în timp ce soldul depozitelor persoanelor juridice s-a diminuat cu 677,3 milioane lei (3,1%).


Din totalul depozitelor, 57,4% a revenit depozitelor în lei, soldul acestora s-a majorat nesemnificativ cu 374,8 milioane lei (1,0%), constituind 37,7 miliarde lei. Depozitele în valută au constituit 42,6% din totalul depozitelor, soldul acestora a crescut pe parcursul perioadei de referință cu 1,9 miliarde lei (7,1%), alcătuind 27,9 miliarde lei.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load