Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1664

Moldovenii împrumută tot mai puțin de la bănci

27 sep. 2022,, 11:00   Societate
1459 0

Criza economică își spune cuvîntul, iar ratele la bănci au crescut atît de mult încît le taie cheful basarabenilor să mai facă împrumuturi.

Conform Băncii Naționale, în septembrie au fost cu șapte la sută mai puține acordări de credite față de luna august. Experții spun că este un fenomen așteptat, însă nu va dura mult, transmite tvrmoldova.md.

Experții susțin că Banca Națională a Moldovei a reușit să întărească în societate ideea de economisire, în defavoarea consumului.

Tatiana Dumitru, expert în evaluarea riscului de credit: „Era normal să scadă numărul de cereri, avînd în vedere conjunctura în care se află țara acum, fiindcă oamenii chiar sunt mai prudenți. În afară de aceasta, și Banca Națională a ieșit cu un șir de modificări, anume ca să tempereze consumul”.

Modificările la sistemul de creditare introduse de Banca Națională a Moldovei au generat o descreștere a tranzacțiilor și pe piața imobiliară.


Victor Cernomorenco, agent imobiliar: „La moment, cererea pe piață există, cererea de cumpărare, doar că această cerere este amînată pînă vom avea o stabilitate economică în jur, atît pe plan intern, cît și pe cel mondial. Din analiza noastră, avem o scădere în jur cu 20-30 la sută mai puține tranzacții decît anii precedenți”.

Inflația, războiul din Ucraina și creșterea dobînzilor la ipoteci sunt factorii care au pus pe pauză vînzările de imobile.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Ipoteca nu era sursa de bază a finanțării unei achiziții imobiliare. Deci, erau economiile personale și împrumuturi de la rude și prieteni. După mine, această dobîndă ridicată va mai dura un an de zile maximum, dar nu e factorul de bază care a stopat tranzacțiile imobiliare”.

Acum oamenii așteaptă o stabilizare a situației economice pentru a aplica la un credit.

În august, Banca Națională a Moldovei a mărit rata de bază cu 3% și a ajuns astfel la 21,5%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий