X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1148

În Moldova calitatea strugurilor de masă a scăzut

9 aug. 15:15   Economie
1577 0

În Moldova, precipitațiile din august au creat probleme calității strugurilor de masă, scrie east-fruit.com.

După seceta de două luni, la începutul lunii august a plouat în aproape toate regiunile țării (aproximativ 15-35 mm). Precipitațiile au îmbunătățit într-o măsură foarte mică starea plantațiilor multianuale care nu sînt dotate cu sisteme de irigare, ținînd cont de lipsa foarte mare a umidității în sol. În același timp, viticultorii menționează că, după perioada scurtă ploioasă, pe multe plantații de struguri de masă a început procesul de crăpare a pomușoarelor.

Specialiștii asociațiilor viticole consideră că crăparea bobițelor a avut loc nu atît din cauza ploilor, cît și din cauza răcirii temporare și a diferenței dintre temperatura aerului noaptea și ziua. Cu toate acestea, deja la sfîrșitul săptămînii trecute, vremea caldă și preponderent uscată a revenit în țară și, judecînd după prognoza meteo, se va menține din nou pentru mult timp. Aceasta înseamnă că crăparea boabelor la începutul lunii august poate rămîne un episod unic, dar nu un proces îndelungat (cum ar fi, de exemplu, în 2019).

Potrivit reprezentanților societăților comerciale, perioada de la sfîrșitul pînă la jumătatea lunii august este o perioadă de scădere pe termen scurt a exporturilor de struguri de masă: volumele comerciale a produselor din sere sau plantații semi-închise s-au uscat, iar strugurii din plantațiile deschise sînt încă prea puțini pentru exporturile planificate regulat. Scăderea (sperăm pe termen scurt) a calității strugurilor, se pare că, în zilele următoare va fi resimțită doar de piața internă.

Între timp, în prima săptămînă a lunii august, prețurile en gros la strugurii de masă de soiuri roșii au scăzut în medie de la 20 lei/kg la 17 lei/kg (0,88 dolari/kg), iar soiurile albe – de la 20 lei/kg la 14 lei/kg (0,73 dolari/kg). Procesul de ieftinire a acestui produs încetinește în comparație cu situația din ultima decadă a lunii iulie. Cu toate acestea, strugurii de masă, în funcție de soi, sînt deja cu 10-53% mai ieftini decît în aceeași perioadă a anului trecut.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав