X 
Cazul Șor stiri: 599

Facilitățile fiscale și vamale pentru magazinele duty-free la intrarea în R. Moldova vor fi anulate

9 aug. 2019,, 18:00   Economie
3388 0

Facilitățile fiscale și vamale de care beneficiază în prezent agenții economici care activează în regim duty-free, ale căror magazine sînt amplasate în zona de intrare pe teritoriul Republicii Moldova vor fi anulate, potrivit unui amendament la proiectul de modificare a unor acte legislative, avizat pozitiv în şedinţa din 9 august a guvernului.

Prevederile legislative actuale aferente desfășurării activității magazinelor în regim duty-free au un impact negativ asupra securității economiei naționale, asigurării climatului concurențial loial în mediul autohton, precum și asupra imaginii țării pe plan internațional, se spune în aviz.

Potrivit informațiilor prezentate de către Serviciul de Informații și Securitate, pînă la 75 la sută din volumul mărfurilor declarate ca vîndute în magazinele duty-free „sînt introduse ilicit pe teritoriul Republicii Moldova”. Mai mult, anumite cantități de mărfuri nici nu se descarcă în depozitele magazinelor respective, fiind introduse în țară, iar unele sînt transportate prin contrabandă în statele vecine (produse din tutun – Romînia, băuturi alcoolice – Ucraina), constată guvernul. Astfel, se constată în aviz, bugetul ratează anual încasări de pînă la 140 milioane de lei.

Datele vamale arată că în ultimii 5 ani au fost realizate importuri în regim duty-free în valoare de 2,8 miliarde lei, dintre care mărfuri de circa 450 milioane de lei au fost introduse în Republica Moldova prin magazinele amplasate în zona de control vamal la intrare, fără achitarea drepturilor de import.

Totodată se propune scutirea de taxa vamală a mărfurilor plasate și comercializate în magazinele duty-free amplasate în zona intrării/plecării și pe teritoriul Republicii Moldova, barurile și restaurantele duty-free.


Modificările respective se preconizează să fie aplicate de la 1 septembrie 2019.

Magazinele duty-free amplasate la ieșirea din Republica Moldova pe cale terestră, cu excepția celor din Aeroport, vor fi închise după expirarea licenței de activitate a acestora.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?