Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

Consiliul UE decide dublarea cotelor de acces fără taxe pentru produsele din Moldova

18 iul. 16:15   Economie
1432

Subiectul dublării cotelor de acces fără taxe pe piața europeană pentru ultimele șapte produse agricole din Republica Moldova încă supuse regimului tarifar figurează astăzi, 18 iulie, pe agenda Consiliului Uniunii Europene.

Includerea subiectului pe agendă înseamnă, de regulă, că decizia este agreată de cei 27 de miniștri ai agriculturii din UE. La modul practic, toate produsele moldovenești vor putea intra de acum înainte în UE fără tarife în zona de liber schimb (DCFTA), transmite IPN.

Pe 5 iulie, Parlamentul European a adoptat în procedură accelerată legislația propusă cu aproape o lună mai devreme de Comisia Europeană, care prevede că Republica Moldova va putea, timp de un an cel puțin, să-și vîndă produsele agricole pe piețele europene fără a plăti taxe vamale.

Comisia și-a prezentat inițiativa ca pe „o ilustrare a solidarității UE, menită să ajute Republica Moldova să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produse agricole cheie ca urmare a războiului împotriva Ucrainei”.

Ultimele șapte produse din Republica Moldova care sînt încă supuse regimului tarifar sînt: prunele, cireșele, merele, strugurii de masă și sucul de struguri, roșiile și usturoiul. Regulamentul propus dublează, pe durata unui an, cantitatea acestor produse care pot fi exportate în UE din Moldova fără taxe.

Volumele potențiale scutite de taxele vamale vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane de euro, dintre care aproximativ 10 milioane de euro pentru prune și 27 de milioane de euro pentru struguri de masă.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав