X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Chirtoca: Cu partenerii de dezvoltare este important să purtăm dialogul, dar noi trebuie să luăm hotărîrile

4 aug. 2018,, 10:00   Economie
2666 1

Este foarte important să purtăm cu partenerii de dezvoltare ai Moldovei dialoguri, dar deciziile trebuie să le luăm noi, deoarece oamenii din structurile internaționale, care se ocupă de noi, de multe ori, pur și simplu, nu înțeleg ce se întîmplă aici.

Opinia în cauză a fost exprimată de Vasili Chirtoca, președintele Holdingului „DAAC-Hermes” într-un interviu acordat Noi.md, menționînd că, în discuțiile despre schimbările din sistemul fiscal autohton, mulți se referă la experiența țărilor occidentale bogate, dar să comparăm Moldova cu Occidentul nu se poate, în general, ba chiar astfel de comparaţii sînt foarte dăunătoare, deoarece astfel de comparații ne determină să luăm hotărîri greșite.

"În țările occidentale, companiile sînt de zece ori mai capitalizate decît cele moldovenești de dimensiuni similare. Pentru că, în primul rînd, ele nu au trecut prin socialism, de aceea majoritatea companiilor lor au existat timp de mulți ani (adesea sute) și respectiv acestea deţin capitaluri istorice impresionante. În al doilea rînd, aceste ţări au bănci mari, de unde pot primi împrumuturi mari pe termen lung cu dobînzi reduse în monedă națională (ceea ce le permite să evite riscul diferențelor de curs valutar în perioadele de criză). Aceste bănci nu au restricțiile impuse de băncile moldovenești sub presiunea "partenerilor de dezvoltare". În al treilea rînd, aceste ţări au o piață a valorilor mobiliare dezvoltată, pe care pot fi atrase capitaluri mari şi așa mai departe...", a menţionat antreprenorul.

Vasili Chirtoca a subliniat că în legătură cu aceasta companiile moldovenești, confruntîndu-se cu deficit financiar, caută toate căile posibile de a economisi în scopuri de dezvoltare. Unele dintre aceste companii, chiar și multe dintre acelea care există de circa 15 ani, recurg la diverse modalități de eludare a legislației fiscale: micșorează baza de impozitare, plătesc salarii în plicuri etc.

„Eu nu-i îndreptăţesc, dar într-o astfel de economie subfinanțată ca a noastră, impozitele pe salarii, împreună cu plățile sociale depășesc acum 50%. Multe companii nu pot face faţă acestui lucru, de aceea operează diferite scheme. Guvernul, în care există oameni, care sînt familiarizați cu mediul de afaceri, a înţeles acest lucru și a decis să creeze condițiile necesare pentru legalizarea activităţii de antreprenoriat. Cred că în rezultatul acestor măsuri va fi înregistrată o creștere a veniturilor la buget. În ceea ce privește „partenerii de dezvoltare“, este foarte important să fie menținute dialogurile cu ei, dar hotîrările trebuie să fie luate de către noi, deoarece acei oamenii din structurile internaționale, care se ocupă de noi, adesea, pur și simplu, nu înțeleg ce se întâmplă aici”, a subliniat președintele Holdingului „DAAC-Hermes”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?