Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Care sînt așteptările producătorilor moldoveni de pomușoare

27 apr. 2023,, 12:00   Economie
3200 0

Producătorii moldoveni de fructe de pomușoare mizează pe piața internă și pe exportul în România.

Fermierii din satul Cunicea, unul dintre cele mai mari clustere de pomușoare din Moldova, orientat pe exportul produselor, speră în acest an să mențină și chiar să extindă oferta de căpșuni în România.

În 2022, producătorii de pomușoare din acest sat au trimis aproape 300 de tone de căpșuni pe piața țării vecine – aceasta reprezintă aproximativ 40% din volumul total al aprovizionărilor lor externe.

Optimismul prudent al fermierilor locali cu o lună înainte de începerea recoltării în masă a căpșunilor de pe cîmp (teren deschis) se bazează pe doi factori. Primul este faptul că producători agricoli din satul Cunicea au un partener comercial de încredere în România, care cumpără de la ei o gamă largă de produse fructifere: pomușoare, fructe sîmburoase și semînțoase. Al doilea factor este creșterea neînsemnată a terenurilor agricole cultivate cu căpșuni. În cele mai bune sezoane agricole, plantațiile cu aceste fructe în sat ajungeau la 130 de hectare. Dar din cauza mai multor circumstanțe nefericite de pe parcursul a cîțiva ani – pierderile mari din cauza grindinei, restricțiile de producție și comerciale din cauza pandemiei, pierderi parțiale ale pieței rusești etc. - plantațiile de căpșuni au scăzut în 2022 pînă la 80 de hectare. Cu toate acestea, în cadrul recoltei–2023, suprafața cultivată cu căpșuni în Cunici va crește pînă la aproximativ 100 de hectare dacă planurile nu vor fi date peste cap, într-o măsură mai mică, de precipitațiile care au avut loc pe tot parcursul lunii aprilie. În general, ploile și vremea rece nu au afectat încă plantațiile de căpșuni atît de mult, încît fermierii să reducă prognoza recoltei. Dar probabil acestea vor intra pe piață puțin mai tîrziu decît de obicei.

Apropo, potrivit fermierilor, acest lucru nu este rău. De obicei, spre jumătatea lunii iunie, există o scădere vizibilă a ofertei de căpșuni turcești și grecești pe piața moldovenească, datorită cărui fapt pe piața moldovenească se deschide o "fereastră" pentru produsele locale. Atît pentru fructele moldovenești de înaltă calitate vîndute pe piața internă cel puțin nu mai ieftine decît căpșunile de export, cît și pentru fructele de calitate scăzută pentru conservarea la domiciliu. În 2023, ținînd cont de șansele foarte mici de vînzare a căpșunilor moldovenești pe piețele CSI, fermierii locali consideră piața internă ca fiind foarte semnificativă, poate cea mai importantă.


După cum a anunțat EastFruit, în 2022, exportul de pomușoare proaspete din Moldova a scăzut cu aproximativ 50% față de volumul exportului din anul precedent. Astfel, dacă în 2021 exportul acestor fructe moldovenești a constituit 5,17 mii tone, atunci în 2022 - doar 2,78 mii tone. În special, exportul de căpșuni moldovenești în 2022 a scăzut pînă la 1,4 mii tone, zmeură – la 633 tone. Cu toate acestea, din cauza creșterii semnificative a prețurilor de achiziție angro pentru produse, scăderea exporturilor în termeni monetari nu a fost atît de mare: 126 milioane lei față de 136 milioane lei (6,6 ș,i respectiv, 7,1 milioane dolari).

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?