X 

Primele căpșuni moldovenești vor apărea în vînzare în săptămîna Paștelui

14 apr. 10:05   Economie
1950 0

Vor reuși să se coacă primele căpșuni moldovenești (căpșuni de grădină) pînă la sărbătorile de Paști?

Au existat îndoieli cu privire la acest lucru din cauza celor două valuri de frig de la sfîrșitul lunii martie și începutul lunii aprilie. Cu toate acestea, potrivit Asociației producătorilor de pomușoare ”Pomușoarele Moldovei”, unii producători de căpșuni timpurii de seră au decis să încălzească serele.

Acest lucru a fost facilitat de mecanismul de compensare a unei părți din cheltuielile pentru resurse energetice ale fermierilor. Drept urmare, producătorii de pomușoare timpurii vor reuși să profite de creșterea cererii consumatorilor de produse alimentare scumpe, inclusiv fructe exotice și căpșuni locale timpurii.

Căpșunile importate (grecești și turcești) într-un volum relativ mare au apărut pe piața moldovenească la jumătatea lunii martie. Probabil din cauza numărului considerabil de oferte și a cererii foarte limitate pentru primele căpșuni de primăvară, prețurile acestora la sfîrșitul lunii trecute au scăzut cu 20-25% față de nivelul inițial de 80-85 lei/kg (4,44-4,72 dolari/kg). Dar, în același timp, după prima partidă masivă din martie, în aprilie, căpșunile importate pe piețele de fructe și legume din orașele moldovenești au devenit vizual mai puține. Prețul mediu al căpșunilor importate nu a scăzut sub 60 lei/kg (3,30 dolari/kg), așa cum era la începutul lunii aprilie a anului trecut și anul precedent. Mai mult, datorită "întăririi" leului moldovenesc, săptămîna trecută prețul căpșunilor turcești chiar a crescut în dolari cu 0,01-0,02 dolari/kg, relatează EastFruit.

Acesta este un semnal pozitiv pentru producătorii moldoveni de căpșuni de seră. De obicei, primele căpșuni locale cultivate în sere sînt oferite consumatorilor moldoveni la un preț cu 20-25% mai mare decît cel importat. Dacă perioada de vînzare a pomușoarelor din prima recoltă cade în săptămîna Paștelui, atunci creșterea prețurilor poate fi mai mare. Aceasta înseamnă că, în cazul comenzilor online și al livrării la domiciliu, primele căpșuni moldovenești din 2023 ar putea costa mai mult de 100 lei/kg.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?