COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ultima rasă de cai sălbatici din lume, pe cale de dispariție, a fost clonată

Un mînz clonat, născut la un spital veterinar din Texas, ar putea reînvia caii Przewalski, o rasă pe cale de dispariție, relatează CNN, citează Digi24.

Mânzul este o clonă a unui cal Przewalski și reprezintă prima clonare reușită a rasei, au declarat oficialii de la grădina zoologică din San Diego.

Calul Przewalski este considerat ultimul cal sălbatic, potrivit oficial grădinii zoologice. Provine din Europa și Asia, dar expansiunea oamenilor și schimbările climatice au redus drastic numărul cailor din această rasă. Nu mai pot fi găsiți în mediul lor natural și au supraviețuit în ultimii 40 de ani doar în grădini zoologice.

„Această clonare extinde posibilitatea salvării speciilor sălbatice pe cale de dispariție”, a spus Ryan Phelan, director al Revive & Restore, o organizație de conservare a faunei sălbatice.

„Tehnologiile avansate de reproducere, inclusiv clonarea, pot salva speciile, permițându-ne să restabilim diversitatea genetică ce altfel s-ar fi pierdut în timp,” a adăugat el.


ADN-ul folosit pentru clonare a fost recoltat și conservat în 1980 în San Diego. Armăsarul clonat s-a născut în 1975 în Marea Britanie și a fost transferat în SUA în 1978. A trăit pînă în 1998, potriit reprezentanților grădinii zoologice.

Mînzul a fost botezat Kurt, în cinstea lui Kurt Benirschke, care a jucat un rol esențial în fondarea programului de cercetare a conservării speciilor de la zoo-ul din San Diego.

Cînd va crește, Kurt va fi mutat în Parcul Safari de la grădina zoologică, pentru reproducere.

„Se așteaptă ca acest mînz să fie unul dintre cele mai importante exemplare din rasa sa, din punct de vedere genetic. Sperăm că va aduce variații genetice importante pentru viitorul cailor Przewalski”, a spus Bob Wiese, de la grădina zoologică din San Diego.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load