X 

Șeful unei comisii din Senatul SUA este învinuit de crupție

23 sep. 14:20   Diverse
2253 0

Senatorul Robert Menendez și-a părăsit temporar postul de șef al Comisiei de Relații Externe; membrii partidului îi cer demisia.

Membrii Partidului Democrat din SUA i-au cerut senatorului din New Jersey Robert Menendez să demisioneze pe fondul acuzațiilor grave de corupție aduse împotriva lui de procurori, relatează dw.com.

Guvernatorul statului New Jersey pe care îl reprezintă, Phil Murphy, președintele Adunării de stat, Craig Coughlin, și președintele Partidului Democrat de stat, Leroy Jones, i-au cerut lui Menendez să demisioneze. Mai mulți membri ai Camerei Reprezentanților au făcut apeluri similare, scrie portalul Axios.

Cu o zi înainte, din cauza acuzațiilor, Menendez a demisionat temporar din funcția de președinte al Comisiei de Relații Externe al Senatului SUA, a declarat liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer.


„Senatorul Menendez a luat decizia corectă de a demisiona temporar din funcția de președinte al Comitetului pentru Relații Externe pînă cînd această problemă va fi rezolvată”, a scris el.

Menendez, acuzat de corupție

Despre acuzațiile împotriva lui Menendens s-a aflat vineri, 22 septembrie. Parchetul l-a acuzat pe senator cu trei capete de acuzare. În primul se spune că el a transferat informații confidențiale ale guvernului SUA conducerii Egiptului, iar pentru aceasta, senatorul și soția sa Nadine Menendez au primit mită „sute de mii de dolari”, lingouri de aur, plăți de chirie și o „mașină de lux”.

Celelalte două puncte se referă la încercările senatorului de a „influența investigațiile penale a trei oameni de afaceri din New Jersey”: Will Hana, Jose Uribe și Fred Daibes.

Potrivit anchetatorilor, Hana a participat în mod repetat la întâlniri private între Menendens și oficiali egipteni, în urma cărora a devenit beneficiar al deciziilor autorităților țării, iar compania sa a fost folosită pentru a promova o schemă de corupție prin „asigurarea unui flux de venituri”, din care Hana „a putut plăti mita promisă” senatorului prin intermediul soției sale.

În timpul perchezițiilor la Menendez au fost găsite lingouri de aur

Un dosar penal a fost deschis împotriva senatorului în octombrie 2022. În timpul unei percheziții din 2022 a casei senatorului din New Jersey, anchetatorii au găsit 480.000 de dolari în numerar, precum și lingouri de aur în valoare de peste 100.000 de dolari.

Acesta este al doilea dosar împotriva lui Menedez. În 2015, a fost acuzat că a oferit servicii de lobby în schimbul unor vacanțe de lux, bilete de avion și donații. În 2017, instanța a renunțat la acuzații.

Senatorul a respins acuzațiile actuale, spunînd că „forțele din culise” încearcă „să-l reducă la tăcere și să-i sape mormîntul politic”. Menendez a spus că nu are de gînd să demisioneze.

5
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?