Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1083

Reuters: Kazahstan intenționează să vîndă o parte din petrolul său ocolind Rusia

12 aug. 16:00   Diverse
1474 0

Kazahstanul intenționează să vîndă o parte din petrolul său (aproximativ 100 de mii de barili pe zi sau opt la sută din volumul transportat prin Caspian Pipeline Consortium) ocolind Rusia, prin conductele Azerbaidjanului, a aflat Reuters.

Sursele spun că Compania Națională "Kazmunaygas" negociază deja cu compania petrolieră de stat din Azerbaidjan privind furnizarea de materii prime. Conform planurilor, partea kazahă va vinde 1,5 milioane de tone de combustibil pe an prin conducta de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan a Azerbaidjanului.

Adică, Kazahstanul va putea vinde puțin mai mult de 30 de mii de barili pe zi. Interlocutorul agenției spune că părțile doresc să semneze contractul la sfîrșitul lunii august, iar livrările vor începe în toamnă. În plus, partea kazahă mizează să furnizeze 3,5 milioane de tone de petrol anual începînd cu 2023 prin conducta Baku-Supsa din Azerbaidjan, care merge în Georgia.

La începutul lunii iulie, președintele republicii, Kasymzhomart Tokayev, a ordonat stabilirea vînzărilor de petrol ocolind Rusia. El a numit drept prioritară ruta Trans-Caspică. Kremlinul a respins motivele politice ale lui Tokayev în căutarea unor noi rute de aprovizionare.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав