AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 467 699  Au ieșit 382 518​  Au rămas 85 181     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 910
Criza energetică stiri: 734

Probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Terra înainte de anul 2300 este infimă

12 aug. 2021,, 21:30   Diverse
1782 0

Asteroidul Bennu va trece foarte aproape de Terra în 2135, la o depărtare de doar jumătate dintre distanţa de la Pămînt la Lună, a declarat miercuri NASA dînd publicităţii noi date potrivit cărora şansele unui impact ulterior, înainte de anul 2300, sînt infime, relatează AFP.

Bennu, descoperit în 1999 şi avînd 500 de metri în diametru, este unul dintre cei doi asteroizi cunoscuţi din sistemul nostru solar care pune cele mai mari riscuri pentru Terra, potrivit Agenţiei spaţiale americane. Sonda Osiris-Rex a NASA a petrecut doi ani pe orbita lui Bennu, pe care a părăsit-o în mai anul trecut transportînd la bord mostre de sol colectate cu prilejul unui contact de cîteva secunde cu solul asteroidului, va sosi pe Terra în 2023.

Misiunea a permis studierea de foarte aproape a asteroidului şi îmbunătăţirea considerabilă a predicţiilor pentru viitoarea traiectorie.

Pînă în 2300, şansele unei coliziuni cu Terra sînt de doar 0,057%, este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă.

''Altfel spus, înseamnă că există 99,94% şanse ca Bennu să NU fie pe o traiectorie de impact'', a subliniat Davide Farnocchia, cercetător în cadrul centrului NASA Near Earth Object Studies cu prilejul unei conferinţe de presă. ''Nu există aşadar motive să ne îngrijorăm foarte tare''.

De ce oamenii de ştiinţă nu sînt însă siguri 100%?

În septembrie 2135, Bennu va trece la o distanţă foarte mică de Terra. Acest lucru îi va oferi posibilitatea de a traversa ceea ce oamenii de ştiinţă au botezat ''o gaură de cheie gravitaţională'': o zonă care va modifica într-o oarecare măsură traiectoria asteroidului, din cauza influenţei gravitaţionale a planetei noastre, punîndu-l astfel pe un traseu al unei coliziuni viitoare.

Anterior misiunii Osiris-Rex, 26 de ''găuri de cheie'', cu mărimi de un kilometru sau mai mult, erau posibile pe traiectoria lui Bennu în 2135.

Graţie analizelor permise de sonda Osiris-Rex, oamenii de ştiinţă au reuşit să excludă 24. Rămîn ultimele două.

Data cea mai probabilă a impactului ar fi 2182, potrivit specialiştilor.

Dacă s-ar produce, evenimentul ar fi catastrofal. ''De obicei, dimensiunea unui crater ar fi de 10 pînă la 20 de ori mai mare decît mărimea obiectului'', a explicat Lindley Johnson, din cadrul Planetary Defense Coordination Office al NASA. În cazul lui Bennu, un crater cu un diametru cuprins între 5 şi 10 kilometri.

''Dar zona de distrugere ar fi mult mai mare decît aceasta, de pînă la 100 de ori mai mare decît dimensiunile craterului'', a spus el.

Acesta a mai precizat că cercetătorii cunosc circa 79% dintre asteroizii de mărimea lui Bennu aflaţi în apropierea Terrei.

''Riscul pe care îl reprezintă Bennu este de fapt mai mic decît riscul pe care îl presupun obiecte de mărimi asemănătoare pe care nu le-am descoperit încă'', a amintit Davide Farnocchia.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав