Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Pietrele de pe insula Madeira au fost acoperite cu o crustă din plastic. Aceasta se răspîndește rapid și ocupă deja 10% din stîncile de coastă!

26 iun. 2019,, 02:00   Externe
2523 0

Oamenii de știință de la Centrul pentru Cercetare Marină și Ecologie MARE au descoperit noi efecte ale poluării oceanelor cu plastic.

O crustă plastică a început să se formeze pe pietrele de pe insula portugheză Madeira – un înveliş din clorură de polivinil și polietilenă, care s-a infiltrat adînc în stîncile de coastă. Despre asta scrie Gizmodo.


În fiecare an, 8 milioane de tone de plastic sunt aruncate în oceane, cifră care rămîne a fi în continuă creștere. Plasticul are un efect negativ nu numai asupra mamiferelor mari (balene) și asupra peștilor, ci și asupra bacteriilor Prochlorococcus, responsabile pentru producerea a pînă la 10% din totalul oxigenului din atmosferă.


Acum oamenii de știință au descoperit o altă consecinţă a poluării oceanului cu plastic. Pentru prima dată ei au observat cruste stranii din plastic pe stîncile de coastă ale insulelor vulcanice în anul 2016. Învelişul a pătruns adînc în piatră și s-a păstrat pînă la revenirea oamenilor de știință pentru a-l examina, un an mai tîrziu.


La începutul anului 2019, cercetătorii au observat că crusta plastică s-a răspîndit – acum ea acoperă 10% din stîncile de coasta de pe Madeira. Analiza chimică a materialului a arătat că crusta este compusă în întregime din polietilenă.



Ceva mai devreme, cercetătorii de la Universitatea din Victoria au calculat că fiecare om consumă, inhalează şi bea în medie pînă la 210 mii de particule microplastice pe an. Particulele pătrund în organismul uman, în principal, din apă dulce, aer, precum și din pește și fructe de mare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?