COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

O ploaie masivă de meteori va lumina bolta cerească pe timp de noapte

5 apr. 20:00   Diverse
2613 0

În timp ce toate privirile s-au îndreptat spre planeta Marte anul acesta, este timpul să ne uităm și într-o altă direcție, mai exact la constelația Lyra. În această lună, cerul va radia din cauza ploii de meteori Lyrid, care va avea loc aproximativ între 16 și 25 aprilie.

Ploaia de meteori Lyrid este unul dintre cele mai vechi fenomene astonomice de acest gen. Lyrid a fost descoperită în 687 î.Hr., atunci cînd astronomii chinezi au remarcat că „la miezul nopții, stelele au căzut ca ploaia”.

Putem observa această ploaie de stele în luna aprilie, în anii în care Pămîntul trece prin traseul de praf al cometei „C / 1861 G1 Thatcher”, care înconjoară soarele numai o dată la 415 ani.

Există șansa să putem observa un meteor căzător oricînd între 16 și 25 aprilie. Apogeul ploii de stele însă, va avea loc începînd cu noaptea din 21 aprilie pînă în primele ore ale dimineții din 22 aprilie. Cele mai mari șanse de a ne bucura de miracolul celest le vom avea între apusul lunii și zorii zilei, atunci cînd cerul este cel mai întunecat, iar meteorii radiază cel mai bine.

Chiar dacă astofizicienii susțin că vom putea vedea meteori pe tot cerul, corpurile cerești căzătoare vor fi observate cu predominanță în jurul constelației Lyra.


Cercetătorii au determinat că anul acesta vor putea fi văzuți pe boltă de la 15 la 25 de meteori pe oră.

Tot ce trebuie să faceți este să nu vă expuneți la nicio sursă de lumină, să vă lăsați ochii să se adapteze la întuneric și să vă uitați cu atenție în sus pentru a îi vedea.

Următorul eveniment similar pe calendar, este ploaia de meteori Eta Aquarid ce va avea loc în luna mai. Aceasta va fi mai vizibilă în emisfera sudică decît în emisfera nordică.

Următorul mare spectacol de pe bolta cerească din emisfera nordică însă, va fi ploaia de meteori Perseid din lunile iulie-august.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X