Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

O descoperire veche de 120 de milioane de ani a uimit oamenii de știință

24 oct. 2018,, 02:03   Externe
3111 0

Cercetătorii au făcut o descoperire extrem de rară: o pasăre arhaică, de acum 120 de milioane de ani, s-a păstrat aproape complet pînă în zilele de astăzi, fiind cel mai vechi exemplar unde un plămîn a rămas intact.

Se întîmplă rar ca organele străvechi să se fosilizeze, astfel că paleontologii au fost uimiţi să vadă vestigiile conservate extrem de bine ale unui plămîn care aparţinea păsării din era dinozaurilor, scrie Live Science.

Iniţial, savanţii au fost entuziasmaţi să descrie specimenul Archaeorhynchus spathula, o pasăre care a trăit acum 120 de milioane de ani, datorită conservării penelor, inclusiv o coadă care nu a mai fost văzută în nicio specie din Cretacic, dar care este des întîlnită la speciile actuale.

La o inspecţie mai atentă a ieşit la iveală că plămînii păsării au fost şi ei fosilizaţi, reprezentînd cei mai vechi plămîni văzuţi vreodată la păsări, conform lui Jingmai O'Connor, coautoare a studiului de la Academia Chineză de Ştiinţe.

Fosila este din formaţiunea Jehol Lagerstätte din Cretacicul timpuriu, aflată în nord-estul Chinei, dar O'Connor şi colegii săi au găsit-o în Muzeul Natural Shandong Tianyu din Pingyi, o colecţie cu mii de fosile de păsări.


Este doar al cincilea exemplar de Archaeorhynchus spathula descris pînă acum. Este o pasăre fără dinţi, de dimensiunea unui porumbel, dar exemplarul este pe departe cel mai bine conservat datorită materialului alb din cavitatea toracică ce pare a reprezenta un plămîn fosilizat.

Descoperirea scoate la iveală că structura plămînilor este similară cu cea a plămînilor speciilor actuale de păsări. Acest lucru înseamnă că pasărea avea un flux unidirecţional de aer în plămîni - aerul care intra era în mare parte proaspăt şi plin cu oxigen, spre deosebire de aerul din plămînii mamiferelor, care este un amestect de aer nou şi vechi, ceea ce înseamnă că per total are un conţinut de oxigen mai scăzut. „Plămînii păsărilor sînt foarte diferiţi de plămînii noştri şi au o structură mai complexă”, a precizat Martin Sander, paleontolog la Universitatea Bonn din Germania, care nu a fost implicat în studiu.

De asemenea, crocodilii de astăzi au plămîni cu flux de aer unidirecţional, iar paleontologii credeau că este o moştenire de la primii dinozauri cu pene, dar dovezile în acest sens au lipsit pînă acum.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?