X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Descoperiri ”de mare valoare”, în timpul săpăturilor în Pompei

3 mar. 01:00   Externe
3481 0

Splendide fresce reprezentînd, printre altele, o scenă mitologică deosebită, au fost descoperite în Pompei, a anunţat celebrul sit arheologic situat lîngă Napoli, în sudul Italiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Au fost lucrări de restaurare şi săpături care au permis "descoperirea acestor fresce de mare valoare" în şi în jurul Casei Leda, una dintre reşedinţele oraşului antic Pompei, distrus şi îngropat sub cenuşă în anul 79 de erupţia vulcanului Vezuviu.

Cea mai frapantă este, fără nicio îndoială, cea care reprezintă scena mitologică în care apar Phrixos şi sora sa geamănă Hellé, fugind de mama lor vitregă Ino pe berbecul cu Lîna de Aur.

Această "frescă care ne arată doi fugari pe mare din Grecia antică", potrivit directorului sit-ului Pompei Gabriel Zuchtriegel, apare ca un tablou cu ramă pe un perete predominant galben auriu decorat cu decoraţiuni delicate.


Printre celelalte fresce descoperite se numără naturi moarte şi portrete de femei, în special în medalion.

Agerpres

Săpăturile actuale de la Casa Leda urmăresc să reconstituie planul complet al acesteia şi să obţină suficiente informaţii pentru a determina încăperile principale ale altor două reşedinţe situate la nord şi la sud de aceasta.

Operaţiuni de curăţare a frescelor sînt în desfăşurare pentru a îndepărta cenuşa vulcanică şi a le consolida înainte de a trece la faza de restaurare.

Cenuşa vulcanică aruncată în urmă cu 2.000 de ani de Vezuviu s-a sedimentat pe majoritatea locuinţelor din Pompei, ceea ce a permis păstrarea lor aproape complet, la fel ca şi multe dintre cele 3.000 de cadavre ale persoanelor care şi-au pierdut viaţa în catastrofă.

Înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, Pompei, al doilea cel mai vizitat sit turistic din Italia după Colosseum din Roma, se întinde pe o suprafaţă totală de aproximativ 22 de hectare, dintre care o treime este încă îngropată sub cenuşă.

5
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?