X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Arheologii au dat peste cea mai veche pîine din lume

12 mar. 00:00   Externe
2831 0

O descoperire inedită i-a impresionat pe arheologii turci. Aceștia au dezvăluit că au dat peste cea mai veche pîine din întreaga lume, care datează din anul 6.600 înainte de Hristos, relatează Adevarul.ro.

Potrivit Centrului de cercetare și aplicare a științei și tehnologiei de la Universitatea Necmettin Erbakan din Turcia (BİTAM), în zona numită „Mekan 66”, în situl arheologic de la Catalhoyuk, în provincia Konya din sudul Turciei, a fost descoperit un cuptor a cărui structură a fost în mare parte redusă la ruine.

În apropierea cuptorului, specialiștii au descoperit grîu, orz, semințe de mazăre și un reziduu „spongios”, rotund și de mărimea unei palme, se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri.

În urma analizelor s-a descoperit că reziduul organic era, de fapt, o pîine fermentată, necoaptă, veche de 8.600 de ani.

„Putem spune că această descoperire făcută la Catalhoyuk este cea mai veche pîine din lume”, a afirmat miercuri arheologul Ali Umut Turkcan, șeful delegației de săpături și profesor asociat la Universitatea Anadolu din Turcia, pentru agenția de presă de stat turcă Anadolu.


„Este o versiune mai mică a unei pîini. Are presat un deget în centru, nu a fost coaptă, dar a fost supusă unui proces de fermentare și a supraviețuit pînă în prezent datorită amidonului din interior. Nu există niciun alt exemplar de acest fel pînă în prezent”, a mai precizat Umut Turkcan.

Imaginile la microscopul electronic au arătat prezența unor bule de aer în probă, iar analizarea boabelor de amidon „ne-a eliminat suspiciunile”, a spus biologul Salih Kavak, profesor la Universitatea Gaziantep din Turcia.

Kavak a ținut să menționeze și faptul că în urma cercetărilor efectuate au fost găsite substanțe chimice care sînt prezente în plante și că pîinea a trecut prin procesul de fermentație.

„Este o descoperire interesantă pentru Turcia și pentru întreaga lume”, a spus el.

Materia organică – lemnul și pîinea – a fost conservată de argila subțire care acoperea structura, potrivit lui Turkcan.

0
2
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?