Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Murăturile din comerţ pot cauza cancer gastric

24 oct. 2018,, 01:24   Externe
3631 1

Zece tipuri de aditivi alimentari care pot cauza probleme de sănătate, precum cancerul gastric sînt folosite în compoziţia murăturilor în oţet comercializate în magazine.

Rezultatele mai multor analize arată că cele mai frecvente modificări ale produselor supuse conservării şi păstrării se referă la schimbarea caracteristicilor fizice (de formă şi senzoriale, ale structurii) şi la producerea de reacţii şi substanţe de reacţie (gaze, lichide). Alte modificări vizează pierderea de umiditate şi substanţe utile, dezvoltarea de medii cu elemente microbiene dăunătoare, dar şi folositoare (bacterii, mucegaiuri, ciuperci), admit realizatorii analizei citate.

Un obiectiv în analiza conţinutului murăturilor din comerţ a fost legat de informaţiile nutriţionale, iar studiul prezintă o valoare energetică per 100 grame care variază între 11 kcal şi 31 kcal. De asemenea, cantitatea de zahăr adăugat variază între 1,82 grame şi 15 grame pentru 100 de grame de produs, scrie Mediafax.

Produsele analizate au un conţinut ridicat de sare, care variază între 1,13 grame şi 2,7 grame/per produs. Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decît media au o presiune sanguină mai mare şi au un risc crescut de hipertensiune arterială. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care şi-l procură dintr-o linguriţă rasă de sare (6 grame).

Pentru a evita consumul de aditivi alimentari pe care murăturile comercializate le conţin, se recomandă consumarea conservelor de casă, deoarece pe lîngă alegerea legumelor şi folosirea unei reţete proprii, sînt mai sănătoase.


La prepararea conservelor de casă, specialiştii susţin că etapa cea mai importantă o reprezintă spălarea mîinilor, a ustensilelor şi a vaselor pentru conserve cu detergent. De asemenea, legumele şi fructele trebuie să fie coapte, proaspete, din producţie locală, fără defecte şi putregai, iar aroma se menţine mult mai bine dacă prepararea se face în maximum 12 ore de la recoltare.

Spălarea legumelor sau fructelor se face sub jet de apă, iar opărirea legumelor care urmează a fi congelate este esenţială pentru păstrarea aromei, culorii, texturii şi vitaminelor. Aceasta se face prin cufundarea a cîte 500 grame de legume în 5 litri de apă clocotită, pentru cîteva minute (3-4 minute plantele aeriene, 5-7 minute rădăcinoasele).

La prepararea murăturilor, ei spun că trebuie să fie evitată aspirina sau alţi conservanţi chimici, substanţele care grăbesc îngroşarea dulceţurilor şi preparatelor din fructe (aditivi), cuptorul cu microunde sau fructele şi legumele din import. Oţetul trebuie să fie alb (păstrează culoarea ingredientelor) şi să aibă minimum 6 grade, iar sarea trebuie să fie brută, de salină sau marină, neiodată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?