Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1124

Moldoveanul Ionel Manciu este noul prim concertmaster al Orchestrei Filarmonicii Olandeze

25 mai. 21:30   Diverse
1749 0

Moldoveanul Ionel Manciu este noul prim concertmaster al Orchestrei Filarmonicii Olandeze. Manciu își va face apariția în această nouă funcție weekendul viitor în cadrul concertelor orchestrei din Het Concertgebouw condus de fostul dirijor șef Hartmut Haenchen.

„Suntem încântați de sosirea sa și așteptăm cu nerăbdare să construim alături de el și dirijorul șef Lorenzo Viotti asupra calității orchestrei”, spune Willem de Bordes, liderul artistic al Orchestrei Filarmonicii Olandeze.

Poziția de concertmaistru este importantă și unică în fiecare orchestră. Concertmasterul nu este doar conducătorul primelor viori, ci este de fapt cea mai importantă legătură dintre dirijor și toți muzicienii orchestrei. El mediază, sprijină, ajustează și încurajează.

„Când Ionel Manciu a cântat cu noi pentru prima dată, se vedea cum cu ochii de șoim a căutat contactul cu diverși muzicieni din orchestră în toate momentele cruciale”, spune De Bordes. „Dragostea lui pentru repertoriul orchestral pare nelimitată, el cunoaște partitura pe dinafară și este un suport pentru fiecare dirijor”.

Ionel Manciu (1993) s-a născut în orașul Bender din Moldova. Primele lecții de vioară le-a primit de la Tamara Caftanat și mai târziu de la Galina Buinovschi la Liceul Muzical Ciprian Porumbescu din Chișinău. La vârsta de zece ani a debutat cu Orchestra Națională de Cameră a Moldovei cu Concertul pentru vioară în sol al lui Mozart.


De atunci a câștigat mai multe competiții naționale și internaționale. Manciu a cântat solo cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale și Orchestra Națională de Cameră din Chișinău, Orchestra Filarmonicii George Enescu din București, Orchestra de cameră Lvov și Orchestra de cameră Pori din Finlanda.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав