Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Măsuri pentru protejarea Universităţii de Stat din Cernăuţi, aflată în patrimoniul UNESCO

23 mar. 21:30   Diverse
2006

Clădirea Universităţii din Cernăuţi, care are o arhitectură impresionantă, este inclusă pe lista monumentelor istorice şi se află în patrimoniul UNESCO, relatează Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Universitatea de Stat din Cernăuţi este inclusă pe lista obiectivelor culturale strategice ale Ucrainei, pentru care se iau măsuri de protecţie speciale în contextul războiului, a declarat prorectorul universităţii, Tamara Marusik.

"Din cele şapte obiective UNESCO de pe teritoriul Ucrainei una este Reşedinţa Mitropolitană a Bucovinei şi Dalmaţiei din Cernăuţi. Ne mîndrim cu acest lucru, ne asumăm răspunderea şi înţelegem cît de importantă este protejarea ei în cazul de faţă. În primul rînd, sîntem într-o continuă comunicare cu conducerea UNESCO. Cu cîteva zile în urmă am avut o acţiune, sub coordonarea prim-adjunctului ministrului Culturii, Katerina Ciueva, şi cu secretarul general al patrimoniului UNESCO, cu care am discutat modalităţile de protejare a obiectivelor UNESCO în caz de război. În prezent, facem tot posibilul pentru a proteja acest obiectiv cultural", a afirmat Marusik.

Conducerea Universităţii din Cernăuţi este conştientă că, în cazul unui atac militar, nu poate proteja întreg patrimoniul, însă susţine că are obligaţia de a apăra cele mai importante elemente culturale de care dispune.


Universitatea din Cernăuţi este unul dintre cele mai atractive monumente istorice, ea fiind vizitată anual de aproximativ 200.000 de turişti.

Clădirea Universităţii din Cernăuţi a fost, iniţial, reşedinţa Mitropolitană a Bucovinei şi a Dalmaţiei din Cernăuţi. Ea a fost construită într-o perioadă de 18 ani, între 1864 şi 1882, după proiectul arhitectului ceh Josef Hlávka, în stil mauro-bizantin.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав