X 
Incendii stiri: 559
Criza energetică stiri: 1748

Eurostat: Inflaţia în zona euro a atins nivelul record de 5,8% în februarie

2 mar. 2022,, 20:30   Diverse
2212 0

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna trecută la un nivel record, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi investitori, transmite Reuters.

Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut pînă la 5,8% în februarie, de la 5,1% în ianuarie. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să crească la 5,4% luna trecută.

Creşterea inflaţiei în zona euro în februarie se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 31,7%, în timp ce preţurile la servicii au crescut cu 2,5%, la bunurile industriale neenergetice au urcat cu 3%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 4,%.

În timp ce preţul energiei ar urma să crească din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, inflaţia va accelera şi mai mult în următoarele luni, avertizează analiştii, şi s-ar putea situa în medie la 5% sau mai mult anul acesta. La reuniunea de politică monetară de luna trecută, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să menţină nemodificată dobînda de referinţă, la cel mai redus nivel din istorie, iar preşedintele Christine Lagarde a subliniat că BCE nu se va grăbi să majoreze costul creditului pînă cînd nu va avea toate datele necesare. Următoarea reuniune a BCE este programată în 10 martie.

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămîne după ce sînt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a încetinit la 2,9% în februarie, de la 2,4% luna precedentă. De asemenea, un indicator care pe lîngă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări s-a situat la 2,7%, faţă de 2,3% în ianuarie.

Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Estimarea publicată de Eurostat este una preliminară, urmînd ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 17 martie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий