COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

E bine să știi! Dacă înghiţi pastă de dinţi, este mai rău decît crezi

E bine să știi! Dacă înghiţi pastă de dinţi, este mai rău decît crezi

Apa de gură şi pasta de dinţi, două produse esenţiale pentru igiena dentară nu sînt atît de bune pe cît ai crede.

Dacă sînt înghiţite pot avea efecte foarte grave, mai ales în cazul copiilor. Vezi care sînt acestea!

În cazul în care ai copii mici în casă, probabil că ţii medicamentele, alcoolul şi detergenţii la loc sigur. Dar ştiai că ar trebui să pui lîngă ele şi pasta de dinţi sau apa de gură? Acestea sînt periculoase dacă sînt înghiţite, chiar şi pentru adulţi.


Apa de gură este menită să elimine bacteriile prin substanţele dezinfectante pe care le conţine, dar ea se foloseşte doar pentru a clăti gura şi nu trebuie înghiţită nici măcar în cantităţi mici. Multe produse de acest gen conţin alcool, dar şi alte substanţe periculoase, de exemplu clorhexidină, peroxid sau salicilat de metil. Intoxicaţia cu acelti compuşi poate duce la dureri abdominale, greaţă, ameţeală, dureri de cap, probleme de respiraţie, puls rapid, dureri în gît, vărsături cu sînge. În cazuri grave – de exemplu la copiii care au înghiţit cantităţi mari de apă de gură – se poate ajunge la pierderea cunoştinţei, comă şi chiar deces.

Evident, se poate întîmpla să înghiţi puţină apă de gură, chiar dacă eşti adult. În acest caz e posibil să ai dureri de stomac, diaree sau greaţă, simptome care vor trece în scurt timp.

Şi pasta de dinţi conţine substanţe care pot fi periculoase în cantităţi mari – este vorba de fluorura de sodiu şi triclosan. O linguriţă de pastă de dinţi înghiţită de un copil de 20 de kilograme poate avea efecte serioase: diaree, vărsături şi greaţă, stare de slăbiciune, tremurături, convulsii şi chiar atac de cord.

În cazul unui adult care înghite din greşeală cantităţi mimi de pastă de dinţi, efectele se limitează de obicei la tulburări digestive minore.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load