COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

De ce simțim nevoia să ne atingem fața. Cum să ne abținem

De ce simțim nevoia să ne atingem fața. Cum să ne abținem

Toţi experţii spun că în aceste momente, cînd omenirea luptă cu noul coronavirus, ar trebui să facem tot posibilul pentru a evita să ne atingem faţa.

Un lucru banal care ne poate îmbolnăvi uşor, dar foarte greu de pus în practică. De ce, aflăm în continuare dintr-un material realizat de jurnaliştii BBC.

Nu vă atingeţi faţa! Mai mulți oficiali din domeniul medical, din întreaga lume, i-au avertizat pe oameni să evite să-și atingă fața ca o măsură-cheie pentru a preveni răspîndirea coronavirusului.

„Nu mi-am atins faţa de cîteva săptămîni”, mărturisea președintele Donald Trump.

De ce ne atingem, aşadar, faţa? Și de ce e atît de greu să n-o facem?


Psihologul Natasha Tiwari explică:

„Fiindcă nu ne putem abţine, este în ADN-ul nostru, simţim un impuls s-o facem. Ştim asta, fiindcă oamenii îşi ating faţa încă de la stadiul de fetus.

Aşa că de fiecare dată cînd îţi spui să nu-ţi mai atingi faţa, că te vei îmbolnăvi dacă îţi atingi faţa, îţi spui de fapt să faci ceva cu totul nefiresc.

Atunci cînd ne atingem faţa nu facem altceva decît să ne calmăm, atunci cînd atingem anumite zone ale feţei, activăm anumite puncte de presiune, care la rîndul lor activează ceea ce se numeşte sistemul nervos parasimpatic, cel care ne redă calmul interior.

Acelaşi răspuns apare şi în cazul cîinilor şi pisicilor, copiii urmează acelaşi model precum părinţii lor. Aşa că atunci cînd părinţii noştri îşi ating faţa în cazul unui şoc, atunci cînd sînt surprinşi sau supăraţi, şi noi tindem să facem exact acelaşi lucru.

Ironia este că exact în momentele în care este crucial să nu-ţi atingi faţa, mintea încearcă să te protejeze inconştient. Făcînd lucruri pe care le ştie, se va adapta, aşa că în mod inconştient, îţi vei duce mîna la faţă.

Cum pot evita atingerea feţei?

Din moment ce este aproape imposibil să nu-ţi atingi faţa, poţi adopta nişte soluţii-cheie care să te facă să renunţi la acest obicei. Poţi purta ochelari în loc de lentile de contact, te poţi machia mai puţin, poţi dezvolta anumite obiceiuri în privinţa modului în care îţi foloseşti mîinile, aşa că în loc de a-ţi mişca mîinile în acest fel ,atunci cînd îţi faci de lucru şi e foarte uşor să le apropii de faţă, să-ţi faci un obicei din încrucişarea degetelor şi plasarea mîinilor în poală.

Aşa că atunci cînd simţi nevoia urgentă de a-ţi atinge faţa cu mîinile, vei fi mai conştient în privinţa gesturilor tale şi vei renunţa rapid la acest obice.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load