Cum va muri Soarele și ce se va întîmpla după

Cum va muri Soarele și ce se va întîmpla după

La un moment dat, peste miliarde de ani, Soarele în jurul căruia orbităm nu va mai avea combustibil stelar și va muri.


În urma unui studiu publicat în jurnalul Nature Astronomy, cercetătorii au ajuns să înțeleagă mai bine ce se va alege de Soare odată ce își va întîlni sfîrșitul. Cel mai probabil, va ajunge o așa numită nebuloasă planetară, adică o masă mare de gaze și praf.


„Cînd o stea moare, elimină o masă de gaze și praf – cunoscută drept înveliș – în spațiu”, a explicat astronomul Albert Zijlstra, unul din autorii studiului. „Învelișul poate avea pînă la jumătate din masa stelei”.


Cînd Soarele va muri, cu toții vom fi fost morți de mult. Singura consolare pe care o avem este că nebuloasa acestuia va constitui o priveliște superbă. „Aceasta dezvăluie inima stelei care, în acest moment al vieții ei, nu mai are prea mult combustibil, într-un final oprindu-se”, a explicat Zijlstra. „Abia atunci centrul fierbinte face învelișul eliminat să strălucească puternic pentru 10.000 de ani – o perioadă scurtă în astronomie. […] Unele sînt atît de strălucitoare încît pot fi văzute de la distanțe extrem de mari, care măsoară zeci de milioane de ani lumină”.


Studiul a folosit un șablon pentru a afla dacă Soarele poate crea o nebuloasă planetară. Pînă de curînd, oamenii de știință nu erau convinși că Soarele este suficient de mare pentru a fi vizibil ca o nebuloasă planetară. Se pare că astrul este însă una din stelele cu masa cea mai mică ce ar putea crea o nebuloasă.


„Nu doar că acum avem o metodă de a măsura prezența stelelor cu vîrste de cîteva miliarde de ani din galaxii îndepărtate – ceea ce este o distanță semnificativ de dificil de măsurat – ci am și descoperit ce va face Soarele atunci cînd va muri”, a mai spus astronomul Zijlstra,


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load