X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Un februarie furtunos: Ce efecte va avea recenta erupție puternică de pe Soare

23 feb. 06:00   Ştiinţă şi IT
2469 0

Laboratorul de Astronomie Solară IKI RAN informează că ieri pe Soare au avut loc două erupții de cea mai înaltă clasă X.

Specialiștii au explicat de ce nu ar trebui să ne temem de consecințe în zilele următoare, dar mai tîrziu ar trebui să fim atenți.


Punctul maxim al primei erupții, explică experții, a avut loc la ora 2:00, ora Moscovei, în noaptea spre 22 februarie. Iar următoarea explozie a fost înregistrată în jurul orei 9:30, ora Moscovei. Ele au fost extrem de puternice, dar nu ar trebui să provoace multe neplăceri pămîntenilor. Erupțiile au avut loc în partea ascunsă a discului solar, de aceea masa eliberată va trece pe lîngă Pămînt, deși aproape de el. În zilele următoare furtuni magnetice nu se prevăd.
O creștere apropiată a fondului magnetic experții așteaptă abia pe 26 februarie, în această zi dispozitivele prognozează o furtună cu puterea K-index 3. Mai departe, în restul lunii februarie situația se așteaptă să fie calmă.

Cu toate acestea, unii experți îndeamnă locuitorii să fie atenți. Și amintesc: Pămîntul a fost lovit de o furtună magnetică de 6 puncte în noaptea de 13 februarie. Nu a fost pregnozată, nu a fost calculată. Fondul geomagnetic s-a liniștit abia pe 15 februarie.
Nu este un fapt că astfel de surprize nu se vor repeta, mai ales că nivelul actual este extrem de instabil. În ceea ce privește calculele, oamenii de știință au "planificat" o nouă lovitură pe 3 martie, cînd intensitatea fluctuațiilor geomagnetice va fi de aproximativ cinci puncte.

3
0
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?