Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

O puternică erupție solară a perturbat comunicațiile

7 feb. 11:15   Externe
3012 0

O puternică erupție solară de clasă M a provocat întreruperi generalizate ale comunicațiilor radio pe unde scurte în Pacificul de Sud pe 6 februarie. Furtuna spațială a afectat Australia și țările din Asia de sud-est, a relatat Spaceweather.

Marinarii și radioamatorii din regiune au observat o pierdere de semnal pe frecvențe sub 30 MHz timp de o oră întreagă după momentul de vîrf al erupției, potrivit gazeta.ru.

Pana radio s-a datorat unui impuls puternic de raze X și ultraviolete care a ajuns pe Pămînt în puțin peste opt minute după erupția solară. Aceste radiații au ionizat stratul superior al atmosferei Pămîntului în partea înstelată a planetei.

În plus, Soarele a ejectat o coloană uriașă de plasmă cu o viteză de peste 400 de kilometri pe oră. Dacă această substanță ajunge pe Pămînt, ar putea provoca perturbări ale cîmpului magnetic și ar putea perturba sateliții, precum și să se manifeste sub formă de aurore la latitudini mari.

Potrivit astronomilor, ultima erupție solară nu amenință planeta noastră, deoarece ejecția a avut loc mai aproape de polul sud al Soarelui, astfel încît norul de plasmă va trece aproape sigur pe sub noi.

1
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?