Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Pe Soare a apărut o pată foarte mare

28 feb. 03:00   Ştiinţă şi IT
2229 0

Pe Soare a apărut un grup foarte mare de pete solare, cercetătorii i-au acordat numărul AR3590.


Această înregistrare video, realizată cu ajutorul imaginilor de la Solar Dynamics Observatory al NASA, arată că suprafața sa a crescut cu un sfert în doar 48 de ore:
Dacă acum ar avea loc o furtună geomagnetică cu o intensitate de doar 60% din cea a Evenimentului Carrington, aceasta ar putea provoca întreruperi în funcționarea sateliților, a internetului și chiar a rețelelor electrice. De aceea oamenii de știință urmăresc îndeaproape grupul de pete AR3590.


Săptămîna trecută acesta a declanșat deja trei cele mai mari erupții de clasa X, inclusiv cea mai puternică erupție din actualul ciclu solar (X6.3). Oare aceasa "capătă forță" pentru o nouă erupție puternică? Dacă da, atunci erupția va fi geoefectivă, adică va "lovi" planeta noastră, deoarece AR3590 se află acum aproape în direcția Pămîntului.


În prezent, este cea mai mare pată solară din ciclul solar 25.
Pentru comparație, acum dimensiunea ei reprezintă 60% din pata solară care a provocat Evenimentul Carrington (Superfurtună solară) din septembrie 1859, cînd Pămîntul a fost lovit de una dintre cele mai puternice furtuni solare din istorie.


Din cauza erupției puternice și a celei mai mari ejecții de masă coronală, au fost observate aurore boreale în întreaga lume, chiar și deasupra Caraibelor, Bahamas și arhipelagului Hawaii. Sistemele de telegraf au cedat în întreaga Europă și America de Nord, iar multe stații pur și simplu au ars. Astronomul britanic Richard Carrington a fost primul care a înregistrat începutul superfurtunii solare, care ulterior a fost numită în cinstea acestuia.

0
0
1
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?