Care sînt șansele să ne lovească un asteroid peste cîteva luni

Care sînt șansele să ne lovească un asteroid peste cîteva luni

În toamnă, Pămîntul se va confrunta cu o posibilitate de 1 la 7000 de a fi lovit de asteroidul 2006 QV89, conform calculelor cercetătorilor de la European Space Agency.


ESA a creat un top cu 10 obiecte care prezintă un risc de coliziune cu Pămîntul. Acest asteroid e pe locul 4 în top și ar putea lovi Pămîntul pe 9 septembrie. Prin comparație cu asteroidul lung de 10 kilometri care a ucis dinoazurii în urmă cu 66 de milioane de ani în urmă, 2006 QV89 are doar 40 de metri în diametru (adică aproximativ cît două piste de bowling lipite una de alta la capete).


Cei de la ESA monitorizează în prezent ruta asteroidului, dar șansele să lovească Pămîntul sînt totuși prea mici. Cel mai probabil, asteroidul se va apropia cel mai tare cam 6,7 kilometri de Pămînt. Pentru a înțelege cît înseamnă asta, e bine de știut că Luna e la doar 384.000 de kilometri de Pămînt, după cum arată Live Science.


Asteroidul 2006 QV89 a fost descoperit în 2006, în data de 29 august. A fost observat de organizația Catalina Sky Survey. După ce va trece foarte aproape de Pămînt în toamnă, se va mai apropia din nou de noi abia în 2032, 2045 și 2062.


Dar cum ar fi dacă un asteroid ar cădea la noi în țară? În iarnă am vorbit cu coordonatorul Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”, Adrian Șonka, iar el mi-a explicat mai bine. „Dacă ar cădea unul de 500 de metri în București, face un crater de 5 kilometri – deci dacă ar cădea la Romană, s-ar duce craterul pînă la Unirii și pînă la Charles de Gaulle”, a zis el. „Tot ce e în zona asta rotundă devine vapori într-o fracțiune de secundă. E cel mai bun loc în care să te afli la impactul unui asteroid cu orașul tău – acolo. Zici «Ce-a fost aia?» și-ai dispărut. Nu te mai doare nimic”.


Imediat după impact, aerul se încălzește pînă la 3.000-4.000 de grade Celsius. Pămîntul din groapa craterului devine „piatră lichidă la mii de grade Celsius” și se evaporă. Mai apoi, totul pe o rază de 50 de kilometri ia foc, iar vîntul ajunge să prindă viteze de mii de kilometri pe oră, de neîntîlnit în mod normal pe Pămînt, care pot doborî complet clădiri și păduri. Chiar și cu tot acest scenariu de groază, Șonka este destul de sigur că niciun asteroid nu va lovi Pămîntul în următorii zeci de ani.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load