Ca să fim sănătoşi trebuie doar să ... dansăm

Ca să fim sănătoşi trebuie doar să ... dansăm

În secolul trecut, dansul era una dintre cele mai des întîlnite metode de relaxare, de socializare, de menţinere a greutăţii corporale şi a unui tonus ridicat.


Din nefericire, în zilele noastre, dansul nu mai este trăit la intensitate maximă, prin dans nu se mai exprimă emoţiile şi trăirile reale, iar tot mai puţină lume îl practică.


În opinia psihologului Andra Tănăsescu, depresia se instalează într-un ritm tot mai accelerat în societatea actuală din cauza “sedentarismului social” şi a nevoii tot mai mari de a interacţiona mai mult virtuală decît în viaţa reală. “Oamenii nu sînt neapărat mai sedentari decît erau acum cîteva decenii, însă sînt mai sedentari social, adică nu mai simt acea plăcere, nevoie, dorinţă de a sta la poveşti cu oamenii, în viaţa reală, ci se închid tot mai mult în ei. Acest stil de viaţă s-a răsfrînt şi asupra dansului, care este practicat de un număr tot mai mic de oameni. În fapt, dansul era una dintre acele metode de socializare cele mai întîlnite şi iubite de majoritatea oamenilor. Chiar dacă se mai practică în zone tot mai izolate ale societăţii, acesta nu mai transmite aceleaşi emoţii, nu mai este trăit din străfundul sufletului şi nu mai este folosit ca o metodă de socializare, ci mai mult în sensul performanţei”, explică psihologul Andra Tănăsescu.


Care sînt beneficiile fizice ale dansului?


Dansul atrage după sine nu doar beneficii fizice, cît mai ales beneficii de ordin psiho-emoţionale. “Dansul previne şi tratează anumite boli, fiind de ajutor în diabetul zaharat, unele afectiuni cardiovasculare, afectiuni musculare, articulare şi osoase, obezitate, tulburări psihice etc, ajută la întărirea oaselor şi previne osteoporoza la femei, ajută la ameliorarea sau prevenţia unor afecţiuni articulare sau musculare, arde caloriile şi este “adjuvant” în reglarea glicemiei. De asemenea, prin dans, ajungem să ne cunoaştem mai bine corpul, încetineşte procesele de îmbătrînire, energizează, ajută la digestie, prin stimularea musculaturii trunchiului şi crearea unui Joc de presiuni care se transmit organelor digestive, previne anemia prin stimularea creării unei cantităţi mai mari de sange în organism, învăţăm tehnici de respiraţie şi intensifică reflexele”, declară psihologul Andra Tănăsescu.


Din perspectiva beneficiilor psiho-emoţionale, specialistul este de părere că dansul îmbunătăţeşte funcţia cognitivă şi memoria la orice vîrstă, creşte stima de sine, eliberează emoţii negative, ca: furie, teamă, ură etc., îmbunătăţeşte comunicarea intrapersonală, combate stresul şi depresia şi previne afecţiunile psihiatrice.


Ce stiluri de dansuri putem exersa?


Psihologul Andra Tănăsescu este de părere că nu trebuie să ne cantonăm pe un singur dans, ci fiecare stil de dans atrage după sine beneficii particulare. Astfel, iată care sînt cele mai populare stiluri de dans pe care le putem exersa, astfel încît să abundăm de energie, să ne păstrăm încrederea în sine şi să fim fericiţi:


- Latino reprezintă o combinaţie de dansuri din Caraibe, America de Sud şi mici influenţe din Africa, implică de obicei un partener de dans, de sex opus, şi pune accentul pe ritmurile latino şi mişcările senzuale. “Acest dans aduce beneficii prin faptul că încurajează ieşirile în mediul social, dezvoltă încrederea şi capacitatea de exprimare, precum şi libertatea de mişcare care, în viaţa de zi cu zi, se traduce în libertatea de a trăi viaţa”, explică psihologul Andra Tănăsescu (foto).


- Balet – „Baletul este un gen de dans artistic figurativ, executat de una sau mai multe persoane. Prin practicarea acestuia, mobilitatea, echilibrul şi flexibilitatea cresc semnificativ. În ceea ce priveşte dezvoltarea psiho-emoţională, baletul ajută la stabilirea unui mod de viaţă ordonat, echilibrat şi creşte capacitatea de concentrare”, afirmă psihologul.


- Dansul contemporan. “Dansul contemporan se poate spune că se aseamănă cu baletul, venind în plus cu o libertate imensă de mişcare şi exprimare. În timp ce baletul se bazează pe mişcări şi structuri fixe, repetitive, posturi exacte şi linii perfecte, dansul contemporan încurajează creativitatea şi exprimarea liberă. Acest tip de dans creează una dintre cele mai puternice conexiuni minte-corp-emoţii şi aduce imense beneficii din punct de vedere psiho-emoţional”, declară psihologul Andra Tănăsescu.


- Hip-hop şi street dance. “Hip-hop-ul şi Street dance-ul precum şi alte dansuri din această arie, sînt dansuri dinamice, expresive, bazate pe structuri clare şi în acelaşi timp inovatoare. Printre mişcările dinamice, explozive, se regăsesc inclusiv acrobaţii şi mişcări care ţin de un control desăvîrşit al corpului. Aceste dansuri oferă un impuls de energie şi creativitate, expresivitate şi putere”, menţionează specialistul. 


- Belly dancing – “Atunci cînd ne referim la belly dancing, ne gîndim la mişcări unduitoare, precum valurile apelor. Această curgere a mişcărilor ţine de mobilitatea şi controlul corpului şi, în acelaşi timp, duce la o lejeritate în mişcarile corpului. Prin practicarea acestui tip de dans, energia corpului este pusă în mişcare şi potenţată, lucru care duce la o conexiune foarte puternică între minte şi suflet”, conchide psihologul Andra Tănăsescu.


Andra Tănăsescu este vicepreşedinte al Asociaţiei ”Generaţia Iubire” şi al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică INLPSI, Psiholog, Trainer NLP şi Consultant Panorama Socială. A urmat studiile în psihologie, avînd formarea în terapia de cuplu şi familie. Cu experienţa de instructor de dans, fiind atrasă de conexiunea dintre minte, emoţii şi corp, urmează o formare în terapia prin dans şi mişcare.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load