X 
Cazul Șor stiri: 599

Azerbaidjanul a făcut publice detalii despre planurile de reintegrare a armenilor în Karabah

3 oct. 11:15   Diverse
1736 0

Administrația președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a făcut publice detalii despre planurile de reintegrare a populației armene din Karabah, care au fost prezentate delegației acestora la trei întîlniri anterioare.

În general, planurile acoperă mai multe domenii, inclusiv, alături de probleme de cultură și educație, sistemul de management, securitate, aspecte economice și sociale. „Indiferent de apartenența etnică, religioasă sau lingvistică, drepturile și libertățile egale ale tuturor sînt garantate, inclusiv siguranța tuturor”, se spune în declarație.

Populației armene din Karabah i se garantează dreptul de a păstra și dezvolta cultura, libertatea religioasă și posibilitatea de a folosi limba armeană sînt asigurate.

Se prevede ca administrarea în teritoriile locuite de populația armeană să fie efectuată prin reprezentanțe speciale ale președintelui Azerbaidjanului. Se prevede că locuitorii pot fi implicați în activitatea misiunilor speciale.

Conform planurilor de reintegrare, municipiile vor fi formate prin alegeri. „Problemele legate de cetățenia rezidenților sînt rezolvate pe baza unor proceduri adecvate, în conformitate cu Constituția și legislația Republicii Azerbaidjan”, se subliniază declarația.


Potrivit administrației, procesul de dezarmare și demobilizare în Karabah este în curs de finalizare, toate armele fiind confiscate de la rezidenți.

"Organismele de afaceri interne ale Republicii Azerbaidjan asigură protecția ordinii publice pe teritoriu și siguranța rezidenților. Rezidenții pot fi recrutați pentru a lucra în organele de afaceri interne", se arată în document.

Planurile de reintegrare în sfera economică prevăd că regimul economic special și beneficiile fiscale pentru afaceri introduse în teritoriile care au intrat sub controlul Baku în noiembrie 2020 vor fi extinse și la antreprenorii din Karabah. „Pachetul de măsuri de stimulare, inclusiv beneficii fiscale și vamale asociate regimului economic special introdus pentru a accelera dezvoltarea economică în regiunile economice Karabah și Zangezur de Est, se aplică teritoriilor în care locuiesc rezidenții”, se arată în comunicat.

Autoritățile azere promit să acorde subvenții fermierilor; aceștia vor fi, de asemenea, scutiți de toate taxele, cu excepția impozitelor pe teren.

În plus, moneda națională a Azerbaidjanului va fi pusă în circulație pe teritoriul Karabah.

Este planificat ca asigurarea infrastructurii fizice și sociale a teritoriilor în care locuiesc armenii din Karabah „în decurs de o anumită perioadă de timp să fie adusă la nivelul mediei naționale”.

Locuitorii din Karabah sînt supuși sistemului de salarii și beneficii sociale aplicat în toată țara, precum și beneficii, servicii sociale și programe de angajare implementate în teritoriile care au intrat sub controlul Baku în noiembrie 2020. De asemenea, li se va oferi posibilitatea de a utiliza serviciile mobile, inclusiv în sectorul pensiilor.

Administrația prezidențială azeră a subliniat că vor continua contactele cu reprezentanții locuitorilor armeni din Karabah cu privire la implementarea practică a reintegrării.

Pe 21 septembrie, în orașul azer Yevlakh a avut loc prima întîlnire a reprezentanților guvernului central al Azerbaidjanului și ai armenilor din Karabah, la care au fost prezentate planurile de reintegrare. A doua și a treia întîlnire au avut loc pe 25 și, respectiv, 29 septembrie, la Khojaly și Yevlakh.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?